Lieberman’dan radikal öneri

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail-Filistin görüşmelerinde İsrailli Arapların vatandaşlık haklarının tekrar görüşülmesi gerektiğini söyledi

Dünya
22 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, İsrail’e sadik olmayan Arap vatandaşların İsrail vatandaşlığından çıkarılıp Filistin vatandaşlığına geçirilmelerini önerdi. İsrailli Arap politikacılar Lieberman’ın önerisine tepki gösterdi.
Gecen hafta Pazar günü gerçekleşen meclis toplantısında İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, “Filistinliler İsrail’i Yahudi devleri olarak tanımıyorlar. Görüşmelerde bu problem ve vatandaşlık sorunu ana konular olmalıdır” dedi.
İsrail’in Yahudi devleti olduğunun tanınması İsrail Başbakanı Netanyahu’nun görüşmeler ile ilgili en önemli şartı olarak biliniyor.
Lieberman vatandaşlık konusunda söyle konuştu: "Arap asıllı İsrail vatandaşı ve meclis üyesi Hanin Zuabi kendini tam olarak karşı tarafla özdeşleştiriyor. Bizim artık bu konuları yok saymamamız ve önlemek için harekete geçmemiz gerekiyor. Hanin Zubai gibiler İsrail vatandaşı değil Filistin vatandaşı olmalıdır.”
Milletvekili Hanin Zuabi ise Lieberman’ın önerisine sert bir şekilde yanıt verdi: “Biz Arap asıllı İsrailliler tek demokratik yolu temsil ediyoruz. Lieberman gibiler ise katliam ve soykırımı temsil ediyor.”