“Barış için tek yol müzakere”

Dünya
17 Eylül 2010 Cuma

İsrail- Filistin doğrudan görüşmelerinin ikinci turunun Mısır’da gerçekleşmesinin ardından ABDDışişleri Bakanı Hillary Clinton İsrail’e geldi. Kudüs'te İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres ile görüşen Clinton, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında tarafların barış için müzakerelerden başka bir alternatifleri bulunmadığının altını çizdi.

Basın toplantısında konuşan Peres, "İnsanlar doğrudan görüşmelere geçeceğimiz konusunda şüpheciydi ancak bunu gerçekleştirdik. Problemleri 2-3 görüşmeyle çözebileceğimize inanmıyorum. Ama bu bir açılıştı. Devamı da gelecek" dedi. Clinton ise liderlerin barış için kararlı olduklarını belirterek, "Taraflar Ortadoğu'da kilit sorunları ele almaya başladı" dedi.
Görüşmelerle ilgili olarak, Clinton'ın yaptığı "Taraflar karşılıklı jestlerde bulunmalı" sözlerinin ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bazı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını ve Batı Şeria'nın bazı bölgelerinden çekilmeyi gündeme aldığı öne sürüldü. Clinton'un, Netanyahu ile yaptığı görüşmeye Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da katıldı. Abbas, Netanyahu'nun göreve başladığından bu yana İsrail Başbakanı ile ilk kez Kudüs'te bir araya geliyor. Kudüs'teki görüşmelerin önümüzdeki hafta ABD'de devam etmesi bekleniyor.