Almanya’da Yahudi yaşamı canlanıyor

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff ülkenin batısındaki Mainz kentindeki 70 yıl önce Naziler tarafından yıkılan sinagogun yerine inşa edilen sinagogun açılışına katıldı

Nelly BAROKAS Kültür
15 Eylül 2010 Çarşamba

Düzenlenen resmi açılış töreninde konuşan Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff; “Mainz’deki büyük sinagogun açılışından tam 98 yıl sonra Yahudi Cemaati yeni bir dini mekana sahip oluyor” dedi.

Almanya’da Yahudi yaşamının giderek canlanmasını “küçük bir mucize” olarak değerlendiren Wulff; “Bu durum ülkemiz Almanya için çok büyük bir kazanımdır” ifadesini kullandı. Cumhurbaşkanı ayrıca antisemitizm, ırkçılık ve ayrımcılığın günümüzün en büyük tehlikesi olduğunu vurguladı.

Manuel Herz’in mimarlığını yaptığı ve 10 milyon Euro’ya mal olan modern tarzdaki 400 kişilik sinagog girişinde beş İbranice harften oluşan “Kedusha” yazısı yer alıyor. Yeni sinagogun inşa edildiği mekanda bir zamanlar yer alan sinagog 1938’de  Kristallnacht pogromu sırasında Naziler tarafından yakılmıştı.

Günümüzde Almanya Yahudi nüfusu, eski Sovyetler’den göçler nedeniyle 100.000 kişiye ulaştı.

Meinz sinagogu açılışında hazır bulunan ve Berlin Ortodoks seminerini destekleyen World Jewish Congress Başkanı Ronald Lauder, Yahudiliğin Almanya’da canlanmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.