Fidel Castro’dan, Mahmud Ahmedinecad’a mesaj: “Holokost’u inkar etmekten vazgeç”

Küba’nın efsanevi devrimci lideri Fidel Castro, “Yahudilerin bizimkinden çok daha zor bir hayatı oldu. Holokost ile kıyaslanabilecek hiçbir şey yoktur” sözleri ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a Yahudilere yüklenmekten vazgeçmesi mesajını iletti

Nelly BAROKAS Kültür
15 Eylül 2010 Çarşamba

ABD’deki The Atlantic dergisinin web sitesinde geçtiğimiz salı günü yayımlanan bir yazıda Küba’nın eski lideri Fidel Castro’nun İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı Yahudilere yüklenmekten vazgeçmesi uyarısında bulundu.

Emekli diktatör Castro’nun İsrail ile Yahudilerin savunmasına geçmesi, Ahmedinajad’ın Holokost inkarcılığına karşı çıkması ve İsrail’in var olma hakkını şiddetle desteklemesi şaşkınlığa yol açtı.

Küba’nın başkenti Havana’da 84 yaşındaki Fidel Castro ile bir söyleşi yapan Yahudi gazeteci Jeffrey Goldberg, devrimci liderin beş saat süresince antisemitizm konusunda konuştuğunu söyledi.

Castro, The Atlantic Dergisi’ne, İran hükümetinin antisemitizmin sonuçlarını idrak etmesi gerektiğini söyledi. “Antisemitizmin iki bin yıllık geçmişi var. Yahudiler kadar baskı görmüş başka bir toplum olduğunu sanmıyorum. Müslümanlardan daha fazla baskıya tabii tutuldular. Çünkü her şeyden sorumlu olarak görüldüler. Müslümanları her hangi bir şeyden sorumlu tutup suçlayan yok” dedi.

Castro ayrıca; “Yahudilerin bizimkinden çok daha zor bir hayatı oldu. Holokost ile kıyaslanabilecek hiçbir şey yoktur” şeklinde konuştu. Jeffrey Goldberg’in; “Bu yorumunuzu Ahmedinecad’a da tekrarlar mısınız?” sorusuna yaşlı diktatör; “Ben bunu söylüyorum, siz kendisine ulaştırın” yanıtını verdi.

Tarih boyunca şiddete, kıyımlara ve acılara maruz kalan Yahudi ulusuna sempati beslediğini söyleyen Castro, gençlik günlerinde Katolik Küba’da karşılaştığı ilk antisemitizm örneğini anlattı.

Castro; “Hatırlıyorum, küçük bir çocuktum – tabii uzun yıllar önce – beş veya altı yaşlarındaydım. Kutsal Cuma gününü hatırlıyorum. Bakın bir çocuğun soluduğu hava neydi. ‘Sessiz ol, Tanrı öldü.’ Tanrı aynı dönemde, Perşembe günü ile Cumartesi günü arasında her yıl ölüyor ve bu durum herkesi derinden etkiliyordu. Ne oluyordu? ‘Yahudiler Tanrı’yı öldürdü’ diyorlar ve Yahudileri suçluyorlardı. Bu durumu algılayabiliyor musunuz?” sözleri ile çocukluk anısını dile getirdi.

Söyleşi sonrasında Haaretz Gazetesi’ne konuşan Goldberg, Castro’nun yorumları konusundaki izlenimlerini dile getirdi. “Castro’nun geçmişte İsrail’i eleştirileri dozunda fazla ileriye gittiğinin bilincine vardığını düşünüyorum. Holokost inkarcılığından rahatsızlık duyduğu için bence inkarcılığa karşı mücadelede etkin olmayı istiyor” dedi.

Bilindiği gibi İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, her fırsatta Holokost’un gerçekleşmediğini ileri sürerek, Yahudileri Avrupa hükümetlerinin sempatisini kazanmak için Nazi soykırımını abartmakla suçlamaktadır.

Ülkesini 47 yıl gibi uzun bir süre yöneten Fidel Castro, 2006 yılında sağlık sorunları nedeniyle bu görevinden ayrılmak zorunda kaldı. Zaman zaman ilginç söylemleri olan efsanevi lider Castro’nun, Latin Amerika sol hareketinin önderi Küba’nın İran ile doğal müttefik olduğu göz önüne alındığında,  Holokost inkarcılığı nedeniyle Ahmedinecad’ı suçlaması sürpriz yarattı.