Spor cafe/ Yayın hakları ile ilgili bilinmeyenler

Show TV Spor Müdürü Aybars Hünalp, Şalom için kaleme aldığı yazısında Türk takımlarının transfer bütçelerini Avrupa ligleri ile karşılaştırıyor

Spor
15 Eylül 2010 Çarşamba

Kriz  her şeyi etkilemiyor gibi gözükse de zaman içinde  her şeyi etkiliyor. Digitürk’ün astronomik bedel ödediği yeni adıyla Spor-Toto Süper Ligi’nde yer alan kulüpler almaya başladıkları bu büyük paralardan ötürü krizden etkilenmeyecek gibi dursalar da tedbirli olup, kendilerine bir getirisi olmayacak oyunculara milyonlarca dolar dökmemelerinde fayda var. Artık UEFA’nın yeni koyduğu kriterlerden ötürü zaten kulüplerin özvarlıklarından kat ve kat fazla borçlanmaları mümkün gözükmüyor. Önümüzdeki sezondan itibaren her kulübü UEFA denetleyerek mail tablosu zayıf ise sınıfta bırakabilecek. Şu an Spor-Toto Süper Lig’de mücadele eden bazı kulüpler ne yazık ki bakkal usulü bir muhasebe sistemi ile işletiliyor. Örnek, 80-100 milyon TL’lik bir borcun kazanılan meblağlardan  bir kısmının ödeniyor, kalanı  ise finansçı tabiriyle sürekli yüzdürülüyor (Alacaklının boğulmayacağı kadar bir tutarının ödenip, kalanının kağıt üstünde hep beklemesine verilen ad). Takvim Gazetesi’nde geçenlerde Kerim Ülker imzasıyla okuduğum habere göre krize düşen Avrupa’da kulüplerin futbolculara harcadığı para yüzde 50’ye gerilemiş. Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 11,7  ile rekor büyüme hızı yakalayan  ülkemizde ise transfer borsası 90 milyon Euro ile rekor kırdı. Geride bıraktığımız sezon 585 milyon Euro ile transferde en çok para harcanan ülke olan İngiltere Premier Ligi’ne bu yıl bu rakam 434 milyon Euro’ya geriledi. Geçen yıl  510 milyon Euro transfer bedeli ödeyen İtalyan kulüpleri de sezon 303 milyon Euro’da kalmış. İspanyollar krizin bedelini transferde harcadıkları 498 milyon Euro’dan 263 milyon Euro’ya düştüler. Yüzde 4,9 küçülen Alman ekonomisinde de transfere harcanan para 90 milyon Euro düştü. On altı takımın yer aldığı ve fazla iddiası bulunmayan Yunanistan 1.Ligi’nde de transfere harcanan para bu yıl 18,2 milyon Euro’da kaldı. 2,5 milyonu aşan üyesiyle Türkiye’nin en çok izlenen HD kanal yelpazesi olan Digitürk’de şu anda LİG TV’nin yanı sıra on HD kanal daha yayında. İngiltere Premier Ligi’nden  Beko Basketbol  Ligi’ne  kadar pek ürünü ayağınıza getiren Digitürk’ün Türk sporuna kazandırdıklarını daha iyi mukayese edebilmeniz için ekteki tablolara bir göz atmanız yeterli olacak.

Aybars HÜNALP

Aybars Hünalp kimdir?

Hünalp, Cumhuriyet ve Güneş gazetelerinde uzun yıllar basketbol ve atletizm muhabirliği ile dış haberler editörlüğü yaptı. Associated Press Ajansı’nın ve İsviçre’nin önde gelen gazetelerinden Blick’in Türkiye muhabirliğini de yapan Hünalp özel televizyonların yayın hayatına atılmasıyla Kanal D’ye geçti. Hünalp bir dönem yarattığı ‘Siyasiler’ köşesiyle Türk sporuna mizahı soktu. Şansal Büyüka’nın yanında dokuz yıl Show TV Spor Müdür Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra 2005 yılında aynı kurumda Spor Müdürlüğü görevini üstlendi. Aybars Hünalp, halen bu görevinin yanı sıra LİG TV Yayın Yönetim Müdürlüğü’nü yapıyor. Türkiye Spor Yazarları Deneği Genel merkez yönetiminde ikinci dönemdir Genel Saymanlık görevini yürüten Hünalp Güneş Gazetesi’nde de köşe yazıları yazıyor.