ROSH HA’AYİN YAKINLARINDA 1,5 milyar varil petrol bulundu

Ekonomi
15 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail, kendisine enerji, nakit akışı ve uluslararası siyasi nüfuz sağlayacak, petrol rezervinin üzerinde oturuyor olabilir mi?  Bu soru, Givot Olam Oil tarafınca hazırlanacak, Rosh Ha’Ayin yakınlarında bulunan Megged 5 tesisinin sondaj rapor sonuçları ile cevap bulacak. Nihai rapor Eylül ayının sonunda sunulacak.

Tesiste bulunan petrol rezervleri ile ilgili ilk rapor, Tel – Aviv Menkul Kıymet Borsası’na sunuldu. Rosh Ha’Ayin bölgesinde bulunan petrol miktarının 1,525 milyar varil olduğu tahmin ediliyor.

Dünyada bulunan petrol rezervleri (2006 sonu itibarı ile) 1,3 trilyon varil civarında, fakat bu miktar, en iyi ihtimalle, 15 ülkenin sınırları dâhiline yayılmış bulunuyor. Ülkelerde bulunan, elektrik santrallerinde kullanılan petrol miktarı haricindeki,  toplam petrol rezervleri 133 milyar varil olarak öngörülüyor. Bu da Megged 5’te bulunduğu tahmin edilen petrol miktarını oldukça anlamlı kılıyor. Raporun ekonomik (veya politik) haber değeri taşıdığını söylemek için henüz çok erken. 1,5 milyar varil bulgusu/figürü kullanılabilir petrol miktarını değil, alanda bulunan miktarı göstermektedir. Givot Olam’ın 2009 Mayıs raporlarına göre rezervdeki kullanılabilir petrol miktarı %10 - %20 arasında. İsrail Petrol & Enerji Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Amir Makov “Bu, sevindirici ve yürekleri ısıtan bir keşiftir” dedi.  Makov “Bu keşif rezervlerden sağlanabilecek faydayı göstermez.  Rezervlerin ticari potansiyelini ve ulusal önemini ancak şirket bazı testleri ve sondajları uyguladıktan sonra anlayacağız” dedi.