Hahambaşı Rav Haleva: ‘Bugün evren var kılındı, bugün yargıda durulur’

Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın Roş Aşana Bayramı (5771-2010) için cemaatimize yönelik mesajını yayınlıyoruz

Kavram
15 Eylül 2010 Çarşamba

Değerli Dindaşlarım

“Tahel Şana Uvirhotea” temennisiyle başlamak istediğim bu yılki Roş Aşana dileklerimi; bizleri ailelerimiz, dostlarımız, yakınlarımız, sevdiklerimiz ve sevenlerimizle bir arada sağlık ve esenlik içinde yeni yılın eşiğine eriştiren Yüce Tanrı’mıza şükranlarımızı sunarak taçlandırmak istiyorum:

 “Baruh Şeeheyanu Vekiyemanu Veigiyanu Lazeman Aze”

Gerçi tamamlamakta olduğumuz bu yıl içinde toplumsal olarak da bireysel olarak da kimi olumsuzlukları yaşamış, kimi sevdiklerimizden ebediyen ayrılmış, kimi hayal kırıklıklarıyla karşılaşmışızdır ama dinimiz ve kültürümüz bizlere geçmişi gözden silmeden ama ona takılıp kalmadan da geleceğe umutla bakmamızı ve bizleri her zaman koruyup esirgeyen Yüce Tanrı’ya güvenimizi tazelememizi telkin eder.

Hepimizin bildiği gibi Roş Aşana biz Musevi inançlılar açısından önemli fırsatları da ifade eder: Tamamlamakta olduğumuz yıl içindeki davranışlarımızı gözden geçirerek yaptığımız hatalardan dönme ve bunları tekrar etmeyeceğimize ilişkin irade beyanında bulunma, Tanrı’yla iletişimimizi sıklaştırma ve O’nun engin bağışlayıcılığına sığınma bu önemli fırsatların bazılarıdır.

“Ayom Arat Olam, Ayom Yaamid Bemişpat”

“Bugün Evren Var Kılındı, Bugün Yargıda Durulur”

Roş Aşana ibadetimizde defalarca tekrar edilen bu sözlerle ifade edilmek istenen belki de her birimizin kendi egosunu yargılaması ve evrendeki gidişatını İlahi irade doğrultusunda düzenleme azmini göstermesidir.

Dahası, her birimiz bu irademizi sinagoglarımızı dolduran onlarca, yüzlerce dindaşımızın tanık olduğu bir ortamda beyan ederiz ki, bu hem Tanrı katında hem de dindaşlarımız katında bizleri bağlamaktadır.

Sevgili Kardeşlerim,

Roş Aşana’yla başlayan dönem, Yamim Noraim’le Tanrı’dan bağışlanma yakarılarında bulunduğumuz Yom Kipur’a kadar uzanırken, hemen peşinden gelen Sukot’la Tanrı’nın atalarımıza gösterdiği korumacılığa şükranlarımızı sunar, Simhat Tora ile de yıl boyunca okumayı sürdürdüğümüz Tora’mızın yeni bir okuma döngüsüne kavuşmasını kutlarız.

Görüldüğü gibi Tişri ayı biz Musevi inançlılar için ruhsal enerjisi çok yoğun bir dönemdir. Bu dönemi en iyi bir şekilde değerlendireceğinizden ve gereklerini mutlaka yerine getireceğinizden emin bulunuyorum.

Bu düşünce ve duygularla; her birinizi en içten temennilerimle tebrik ederken, sizleri “Tizku Leşanim Rabot Neimot Vetovot” dileklerimle bereketlendiriyor, sağlık, esenlik, mutluluk diliyorum.

Dualarımla.