ADL: Time’ın haberi antisemit yalanların tekrarıdır

Time dergisi kapak haberinde İsrailliler, “artık barış görüşmelerinden çok kafeler ve gelişen ekonomi ile ilgileniyorlar” şeklinde tanımlandı

Dünya
15 Eylül 2010 Çarşamba

Dünyaca ünlü Time Dergisi’nin kapak haberinde yer alan, İsraillilerin, Filistinliler ile yapılacak bir barıştan çok gelişen ekonomi ile ilgilendikleri iddiasına Yahudi dünyasından büyük tepkiler geldi. Önde gelen Yahudi kuruluşlarından ADL, habere büyük tepki göstererek bu iddianın antisemit bir görüş olan ve Yahudiler her şeyden çok paraya önem verdikleri yalanının bir başka versiyonu olduğunu belirtti.

ADL’in açıklaması, Time Dergisi’nin, Filistinlileri var olan bir tehdit değil de, ekonominin başına bela bir problem olarak değerlendiren İsraillilerin görüşlerini vurguladığı, “İsrail neden barışı umursamıyor?” başlıklı kapak haberini yayınlanmasından sonra geldi.

Haberde, “Gerçek şu ki, artık İsrail halkı barış haberleri ile ilgilenmiyor. Para kazanmaya ve yazın son günlerini daha iyi geçirmeye odaklılar. Dünya, İsrail’i Araplar ile kan davası içinde bir ülke olarak görebilir, fakat İsrailliler artık bu durumu umursamıyor. 2,5 yıldır herhangi bir intihar saldırısının gerçekleşmemiş olması ve ekonomilerinin güçlenmesi ile İsrailliler özel hayatları için daha tatmin edici fırsatları araştırmayı tercih ediyorlar,” ifadeleri yer alıyor.

Haber, derginin iç sayfasında  “İyi bir hayat ve tehlikeleri” başlığı altında sadece İsraillilerin barışa yaklaşımlarından değil aynı zamanda güçlenen emlak sektöründen ve gece hayatından da bahsediyor. Ancak kapaktaki tartışmalı başlık, ADL Başkanı Abraham H. Foxman’ın büyük tepkisine neden oldu.

Foxman, derginin Yazı İşleri Müdürü Richard Stengel’a yazdığı mektupta haber editörünün, hem yazının zamanlamasından hem de Yahudilik ve para gibi klişeleşmiş antisemit bir konu içermesinden dolayı okurlarından özür dilemesini istedi.

Foxman, “Sinsi bir şekilde, İsrailli Yahudilerin parayı saplantı haline getirdiklerinin ima edilmesi, eski bir yalan olan Yahudiler paraya her şeyden çok önem verirler görüşünü çağrıştırıyor. Bu durumda da ‘her şey’ kelimesi, Filistinliler ile yapılmaya çalışılan barışı temsil ediyor,” dedi.

ADL “Time dergisi, İsrail ve İsrail halkının barı çabaları uğruna verdiği ödünleri görmezlikten geliyor” açıklamasını yaptı.