New York şehri imamı, Feisal Abdul Rauf: ‘Hamas’ı desteklemiyorum’

11 Eylül saldırılarının gerçekleştiği ‘Sıfır Noktası’ olarak anılan bölge yakınında cami inşa edilmesi planının arkasındaki imam, “İslam Merkezi’ni başka yere taşımak, İslam dünyasındaki radikallerin güçlenmesini sağlar,” dedi

Dünya
15 Eylül 2010 Çarşamba

11 Eylül saldırılarının meydana geldiği New York’daki Dünya Ticaret Merkezi’nin yakınında İslam Merkezi inşa edilmesi planının arkasındaki New York İmamı, Hamas dahil herhangi bir terör örgütünü desteklemediğini açıkladı. 

ABC televizyon kanalında Christiane Amanpour’un programına katılan Feisal Abdul Rauf, İslam Merkezi’nin inşasına karşı büyüyen tepkilerin politik olarak teşvik edildiğini iddia etti.

Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmediği iddiaları ile ilgili Amanpour’un sorularına, “Ben terörizme karşıyım. Terörist eylemleri kınıyorum. Hamas terörist eylemler düzenlemektedir. Kendi halkına da dahil” diyerek yanıtladı.

İmam Rauf, İslam Merkezi’nin inşasına karşı gelişen eylemlerin, Müslümanlar arasında büyük bir endişeye yol açtığını, kendisinin de artık bu ülkede her geçen gün daha da büyüyen bir İslam fobisi olduğuna inandığını belirtti.

Rauf, “Tüm ülkede, camilere yapılan saldırıları başka nasıl açıklayabilirsiniz? Bizler de Amerikalıyız. Bizler doktoruz. Bizler yatırım bankerleriyiz. Bizler taksi şoförleriyiz. Bizler dükkân sahipleriyiz. Bizler avukatız. Bizler Amerika’nın birer parçasıyız. Bugün Amerika’nın kendi Müslüman vatandaşlarına davranışını dünyadaki bir milyar üzerinde Müslüman takip ediyor,” diyerek görüşlerini belirtti.

Rauf konuyla ilgili düşüncelerine şöyle devam etti: “İslam Merkezi’ni başka bir yere taşımak İslam dünyası tarafından ‘Amerika’da Müslümanlar saldırı altında’ diye algılanacaktır. Bunu yaparak, radikal örgütleri güçlendirecek ve bizim askerlerimizi, ordumuzu, konsolosluklarımızı, şehirlerimizi saldırılara maruz bırakmış ve terörü körüklemiş olacağız.”

“Biz Amerikalıyız”

Rauf, “Bu proje geçen sene Aralık ayında da The New York Times dergisinde ilk sayfa haberiydi. O zaman projeye kimse karşı gelmemişti. Şimdi karşı gelinmesinin sebebi, bazı politikacıların bu konuyu kendi politik çıkarlarına hizmet edeceğini düşünmeleridir,” diyerek tartışmaların sebebini Kasım ayında yapılacak olan kongre seçimlerine bağladı.

Amanpour’un kendisine ‘Kuran yakma girişimi’ ile igili görüşlerini sorması üzerine, Rauf, “Böyle bir girişim İslam dünyasında bir felaket olarak algılanır, radikalleri güçlendirir, Amerika ve Amerikan çıkarlarına karşı terörist saldırıların gelişmesini sağlar,” diyerek yanıt verdi.