İsrail’de Türk araba satışları yükseldi

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan siyasi krize rağmen bu ülkeye ihraç edilen araba sayısında ciddi bir artış yaşandı

Dünya
15 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail Araç İthalatçıları Derneği verilerine göre, bu yılın ilk sekiz ayı ile önceki yılın eş döneminde Türkiye’den ithal edilen araba sayısı yaklaşık 8835 adetten yaklaşık 14.200’e çıktı.

Türkiye’den İsrail’e ihraç edilen araba sayısındaki bu artış ile Türk yapımı araçların İsrail pazarındaki payı yüzde 7,9’tan yüzde 10’a yükseldi. İsrail Türkiye’den, Ford Connect ve Transit, Hyundai Accent ve Matrix, Toyota Auris ve Verso, Renault Clio, Megane, Fluence ve Symbol ile Citroen Berlingo, Peugeot Partner, Honda Civic ile Fiat Doblo ve Fiorino gibi büyük araç imalatçılarının Türkiye’deki tesislerinde üretilen veya montajı yapılan otomobiller ithal etti.

Türkiye’den yapılan ithalattaki artış, pazar lideri konumundaki Japon arabalarının payını da gölgeledi. Geçen sene ilk sekiz ayda yüzde 40,3 pazar payı sahibi Japon arabalar, bu sene aynı dönemde yüzde 35,3’e geriledi. Avrupa otomobillerinin payı yüzde 29,7’den yüzde 33,4’e çıktığı yılın ilk sekiz aylık döneminde İsrail’deki yeni araba satışları da yaklaşık 112 bin’den 142 bin’e yükseldi.