Şin Bet Başkanı uyardı: Barış görüşmeleri ilerledikçe terör artabilir

İsrail’in iç güvenlik örgütü Şin Bet Başkanı Diskin, Filistin Yönetimi’nin Hamas’la mücadele için adım attığını ancak, doğrudan müzakereleri önlemek için terörist teşebbüslerinin devam edeceğini açıkladı

Dünya
15 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail’in güvenlik örgütü Şin Bet’in Başkanı Yuval Diskin, barış görüşmeleri ilerledikçe İsrail’e karşı terörist aktivitenin devam edeceği konusunda kabineyi uyardı. Diskin bu uyarıyı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere Mısır’a gitmesinden iki gün önce yaptı.

Açıklaması sırasında Diskin, Gazze’de Hamas’ın silahlı kanadı Izzeddin al-Kassam Tugayı tarafından başlatılan terör faaliyetlerinin, İsrail hapishanelerinden serbest bırakılan ve hapisteki teröristlerden emir alan kişiler tarafından gerçekleştirildiğini dile getirdi. Bu noktada, Netanyahu rehin asker Gilad Şalit’in geri alınması karşılığında teröristlerinin serbest bırakılmasının terörist aktivitelerin kapsamı ve yoğunluğunda artışa neden olacağını ifade etti.

Diskin, Batı Şeria’daki Filistin liderlerini, İslamcı gruptan korkusunun önüne geçerek Hamas’a karşı mücadelelerinde ciddi adım attıklarını belirterek övdü. Diskin, FÖY güvenlik güçlerindeki gelişmeyi yurtdışından gelen yardımlara ve Amerika’dan aldıkları eğitimlere bağladı, ancak Filistinlilerin özellikle mahkeme sistemi ve hapishaneler konusunda hâlâ kavramsal bir değişimden geçmeleri gerektiğini ekledi.

Şin Bet Başkanı, diplomatik süreç devam ettikçe, terör saldırılarına teşebbüslerin artacağını dile getirdi. Diskin’e göre, son üç yılda terör olaylarında düşüş yaşandı. Ancak, söylediğine göre “bu (göreceli sakin) dönem barış müzakereleri nedeniyle bir sona yaklaşıyor olabilir.”

Filistinliler Gazze’de dört İsrailli’nin öldürülmesi ve ikisinin de yaralanmasından sorumlu altı teröristi tutukladıklarını açıkladılar. Ancak, FÖY Perşembe günü Ramazan Bayramı için jest olarak düzinelerce Hamas mahkûmunu serbest bıraktı