Irkçı Sarrazin’e tüm kesimlerden tepki yağıyor

‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitabı ile Müslüman ve Yahudilerle ilgili çirkin yorumlarda bulunan Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’in görevden alınması talep edildi

Dünya
15 Eylül 2010 Çarşamba

Ay başında kitabı yayınlanan Alman Merkez Bankası (Bundesbank) Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’e birçok kesimden tepki yağıyor. ‘Almanya Kendini Yok Ediyor’ adlı kitabında Türkler başta olmak üzere Müslüman göçmenler ve Yahudilerle ilgili aşağılayıcı yorumlara yer veren Sarrazin’in koltuğu da tehlikeye girdi.

Müslümanların göçünün ve Türk göçmenler arasındaki yüksek doğum oranının Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’yı fakirliğe sürükleyeceğini yazan Sarrazin, ayrıca röportaj verdiği bir gazeteye de “Basklarda olduğu gibi Yahudilerde de ortak bir gen var” diyerek tepkileri üzerine çekti.

Geçtiğimiz Ekim ayında “Kosovalıların Kosova’yı fethettiği gibi, yani yüksek doğum oranıyla, Türkler de Almanya’yı fethettiler” diyen Sarrazin’in sözleri Almanya genelinde büyük tartışmalara neden oldu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel “Bu sözler kabul edilemez” derken Avrupa Merkez Bankası Şefi Jean-Claude Trichet yaptığı açıklamada Sarrazin’in sözlerinin kendisini şoke ettiğini vurguladı. Bundesbank yetkilileri de yaptıkları açıklamalarda Sarrazin’in Müslümanları ve Yahudileri tek tipleştiren açıklamalarının zararlı olduğunu ve Bundesbank’ın kurallarına aykırı olduğunu belirttiler. Başbakan Angela Merkel’in Sarrazin’in banka yönetim kurulundaki görevinden alınması gerektiğinin işaretini vermesi üzerine de Alman Merkez Bankası yetkilileri Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff’a oybirliğiyle yaptıkları çağrıyla Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin’in görevinden alınmasını istediler.