Hamas’tan görüşmeleri baltalama saldırısı: dört ölü, iki yaralı

Dünya
4 Eylül 2010 Cumartesi

İsrail ile Filistin arasında Washington’da başlanan tarihi görüşmelerin hemen öncesinde, Gazze’yi elinde tutan Hamas, İsraillilere yönelik bir saldırı gerçekleştirdi. Batı Şeria’da bir Yahudi yerleşim birimine giden yolu kesen Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Kasım Tugayları, yoldan geçen ve içinde dört İsrailli sivilin bulunduğu araca ateş açtı. Onlarca kurşun isabet eden araçtaki biri hamile, iki kadın ile iki erkek hayatını kaybetti.

Saldırıyı üstlenen Hamas, yaptığı açıklamada olayı “Kahramanca bir eylem” olarak nitelendirdi. Saldırının, bir dizi operasyonun bir parçası olduğu belirtilirken, sokaklarda bayraklarla zafer turu atıldı.
Washington’daki görüşmeleri baltalamak amacını taşıyan saldırıyı Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da kınadı. Abbas, “İsrailli veya Filistinli olsun tüm sivillere yönelik saldırıları reddediyorum. Biz, Filistin Yönetimi olarak, İsrail kanı akıtmak peşinde değiliz, sadece iki halkın bir arada, gerçek bir barış ve normal bir hayat yaşamalarını istiyoruz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Katillere gereken cezayı vericeğiz,” derken BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ise görüşmeler öncesinde meydana gelen saldırı için ‘insanlığa sığmayan eylem’ ifadesini kullandı. Beyaz Saray da saldırıları kınadı.

Çarşamba akşamı yine Batı Şeria’da gerçekleşen benzer bir saldırıyı da yine Hamas üstlendi. İçinde iki sivilin bulunduğu araba, uğradığı silahlı saldırı sonrasında yoldan çıktı. Araçta bulunan iki İsrailli yaralanırken, birinin durumunun ciddi olduğu açıklandı.