Auschwitz’de jinekolojik aletler bulundu

Yahudi kadınları kobay olarak kullanan SS subayı Dr. Carl Clauberg’e ait olduğu düşünülen 150’den fazla cerrahi alet Auschwitz Müzesi’ne bağışlandı

Nelly BAROKAS Kültür
1 Eylül 2010 Çarşamba

Auschwitz Müzesi sözcüsü, Polonya’nın güneyindeki Oswiecim kasabasındaki bir evde 150 kadar özellikle jinekolojik çok sayıda tıbbi alet bulunduğunu açıkladı. Müze Sözcüsü Bartosz Bartyzel, son olarak ortaya çıkan tıbbi aletlerin son yılların en önemli bulgusu olduğunu ifade etti ve bu aletlerin jinekolog Carl Clauberg tarafından kullanılmış aletler olduğunu söyledi.

Carl Clauberg, kadın tutuklular üzerinde tıbbi deneyler uygulayan SS doktorlardan biriydi. Yüzlerce kadın tutuklu Clauberg’in deneylerinin kurbanı olmuştu. Tıbbi deneylerine Auschwitz’de başlayan Clauberg, bu kampın Kızıl Ordu tarafından boşaltıldığı 1945 Ocak ayından sonra, deneylerine Berlin yakınındaki Ravensbrueck kampında devam etti. Ruslar tarafından aynı yılın haziran ayında esir alınan Clauberg, tanıkların ifadeleri sonucu 25 yıl hapse mahkum olduysa da 1957’de yaşama veda etti.

Jinekolojik aletler İkinci Dünya Savaşı yıllarında Auschwitz kampı kapalı sınırları içinde yer alan bir evde bulundu.