İnsanoğlunun yaratıldığı mübarek gün ROŞ AŞANA

Talmud’a göre, Tanrı, ilk insanı Tışri ayının birinci günü yarattı. Bu yıl 9 Eylül Perşembe ve 10 Eylül Cuma günleri kutlanacak olan Roş Aşana, tüm insanlığın doğum günü olarak kabul edilir ve Aseret Yeme Teşuva-On Teşuva Günü’nün birincisidir

Nazlı DOENYAS Kavram
1 Eylül 2010 Çarşamba

Roş Aşana öncelikle, Tanrı’nın, tüm evrenin Mutlak Hakimi ve Kralı olduğunun tüm dünyaya ilan edilmesini simgeler. Ayrıca Roş Aşana, kişinin yıl içindeki davranışlarının değerlendirildiği ve bunların doğrultusunda yargılandığı gündür.

Her şey Tanrı’nın Elinde’dir. O zaman ‘insan’ neden yargılanır?

Tora, Tanrı’nın insanı Kendi görüntüsünde yarattığını anlatır. (Bereşit1:27).Buna göre, insanoğlu, ‘özgür irade’ye sahiptir. Yani hareketleri herhangi bir ilahi, psikolojik veya sosyolojik güç tarafından önceden belirlenip sabitlenmemiştir. Tam tersine, insana seçme özgürlüğü verilmiştir. Dolayısıyla kişi, davranışlarının sonuçlarından sadece ve sadece ‘kendisi’ sorumludur. Senenin belirli bir gününde yargılanacağını bilmek, insana olayın ciddi boyutunu hatırlatır. Yargı Günü’ne hazırlanırken neler yapılması gerektiği, Rabi’ler tarafından net olarak açıklanmıştır: Teşuva (Tanrı’ya Dönüş),Tefila (Dua) ve Tsedaka (Bağış).

Roş Aşana Bayramı’nın farklı isimleri

Kelime anlamı olarak ‘Yıl Başı’ anlamına gelen Roş Aşana, farklı isimlerle de anılır:

1.En yaygın olarak kullanılan, insanoğlunun yaratıldığı gün, yaradılışın başı, yılın başı anlamında kullanılan Roş Aşana’dır.

2.Şabaton: Yedinci ayın ilk gününde kutlanan bir dinlenme günü olduğu için bu şekilde adlandırılır.

3.Zihron Terua:Şofar sesi ile anılma günü.

4.Yom Terua: Şofar çalınma günü. Kutsal Tapınak-Bet Amigdaş zamanında  ‘Ulu Günler’ Roş Aşana ve Kipur’un yaklaştığını hatırlatıp Tanrı’ya dönmeye çağıran şofar sesini anımsatır.

5.Yom Ha-Din: Yargı günü. Bu günde herkes, Tanrı’nın önünden tek tek geçerek yıl içindeki davranışları için değerlendirilip yargılanır.

6.Yom Ha-Zikkaron: Hatırlama günü. Tanrı’nın tüm evrenin Mutlak Hakimi ve Kralı olduğunu her daim hatırlamak gerektiğini vurgular.

Roş Aşana masasındaki simgesel yiyecekler

Masaya konulan her simgesel yiyecek, onunla ilgili “Yei Ratson”-‘Senin isteğin olsun ki’ duası söylendikten sonra yenir. Masada bu yiyeceklerden herhangi biri( veya hiçbiri)yoksa bile, Yei Ratson’lar okunmalıdır.

Tatlı bir yeni sene için elma tatlısı; düşmanların ve Tanrı’dan nefret edenlerin ve kötülüğümüzü isteyen herkesin yokolması dileği için pırasa; uzaklaşmaları için pazı (veya ıspanak);bu kişilerin sonunun gelmesi için

Hurma; Tanrı bizi yargılarken sadece sevaplarımızı dikkate alması için kabak; bereket için balık; daima “baş” olmamız için kuzu, tavuk veya balık başı.

 

8 Eylül Çarşamba akşamı -

Erev Roş Aşana

Minha        : 18.30

 Arvit         : 18.50

 

BİRİNCİ GÜN

(9 Eylül Perşembe)

Tefila        : 08.00

Teilim       : 15.20

Minha      : 17.50

Taşlih        : 18.20

Arvit          : 18.50

 

İKİNCİ GÜN

(10 Eylül Cuma)

Tefila         : 08.00

Teilim        : 16.00

Minha        : 18.30