TÜRKİYE İSRAİL arasında İLK UZLAŞMA SİNYALLERİ

İsrail basını geçtiğimiz günlerde bir Türk Dışişleri yetkilisinin sözlerine dayanarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin uzlaşma sinyalleri verdiğini belirtti

Dünya
1 Eylül 2010 Çarşamba

Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan üst düzey bir Türk Dışişleri yetkilisi, İsrail’in Birleşmiş Milletler soruşturma komisyonu ile birlikte filo krizine bir çözüm bulması halinde İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Ankara’da ağırlanacağını belirtti. Haberde, “Türkiye, kameralar önünde İran ile güçlü bağlar sergileyebilir ama hafta sonunda da İsrail’e uzlaştırıcı bir sinyal gönderdi,” denildi. Haberde ayrıca Türk yetkilinin, “Kriz çözülürse Netanyahu’nun ziyareti mümkün olur,” sözlerine yer verildi.

Ankara’daki kaynaklar ise konuyla ilgili olarak İsrail Başbakanı Netanyahu’ya bir davet yapılmadığını belirttiler.  Yapılan açıklamada, Türkiye’nin İsrail ilişkilerinde iyileşme sağlanabilmesi için Türkiye’nin beklentilerin değişmediği vurgulandı.

Özür mektubu

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na dayalı kaynaklar, İsrail’in Gazze filosu baskını için ‘özür mektubu’ hazırladığı ama mektubun bir İsrailli bakana takıldığını iddia etti.

İsrail’in özür mektubunun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail Sanayi Bakanı Ben Eliezer’le gizli Brüksel buluşmasında kaleme alındığı iddia edildi. Ancak mektup İsrailli başka bir bakanın vetosuna takıldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı ise özür mektubunu yalanladı.