İsrail en mutlu 8. ülke, Türkiye ise 103.

Genellikle, zengin ülkeler daha mutlu – ve bu bir tesadüf değil. İsrail sekizinci sırada yer alarak dikkatleri üzerine çekti

Dünya
1 Eylül 2010 Çarşamba

Mutluluğu ölçmek hiç kolay bir iş değil. Gallup Dünya Anketi’ndeki araştırmacılar, 2005-2009 yılları arasında 155 ülkedeki binlerce kişiyi inceleyerek, iki tür ‘iyi olma’ halini ölçtüler. Öncelikle, insanlara hayatlarından genel olarak tatmin olduklarını düşünmelerini istediler ve cevaplarını ‘yaşam değerlendirmesi’ skalasında 1’den 10’a kadar değerlendirdiler. Daha sonra her kişiye bir önceki gün nasıl hissettiklerini sordular. Bu cevaplar da araştırmacıların ‘günlük deneyimlerini’ puanlamalarını sağladı – yeterince iyi dinlemiş, ağrısız ve zihnen meşgul hissedip hissetmedikleri gibi. Yüksek puan alan kişiler ‘başarılı’ olarak değerlendirildi.

Her ülkedeki başarılı bireylerin yüzdesine göre ise bir liste belirlendi. En mutlu ülkeler olarak da adlandırabileceğimiz bu listede başı Kuzey Avrupa ülkelerinden Danimarka, Finlandiya, Norveç, İsveç çekerken İsrail sekizinci sırada yer aldı. Latin Amerika ülkelerinden Kosta Rika ve Panama altıncı ve on ikinci sırayı elde ederek on dördüncü sırada bulunan ABD’nin önündeler. Türkmenistan, Asya’nın en mutlusu gözükürken, Arap ülkeleri arasında Birleşik Arap Emirliği ön sıralarda yer aldı. Filistin Özerk Yönetimi 96. sırada yer alırken Türkiye 103. sırada bulunuyor. Listenin sonunda Brundi, Togo gibi Afrika ülkeleri yer alıyor.