“Filistinliler de inşaatları durdurmalı”

Dünya
1 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail İletişim ve Diaspora Bakanı Yuli Edelstein, eğer Filistinliler İsrail’in inşaatları durdurma konusunda bir talebi varsa bu kurala kendilerinin de tabi olması gerektiğini söyledi. Edelstein,

Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) ve İsrail arasındaki görüşmelerin sonlandırılmadığını, sınırların belli olmadığını belirtti. Edelstein bu durumda adil olanın ya iki tarafın da inşaat yapması ya da iki tarafın da dondurması olduğunu söyledi. İsrailli Bakan, FÖY Başkanı Mahmud Abbas ile yapılacak görüşmeler başlamadan önce bu fikrini İsrail Başbakanı Netanyahu ile paylaşacağını da bildirdi.  Diğer yandan AP ajansı İsrail ve ABD arasında inşaatların sadece hâlihazırda var olan yerleşimlerde devam edilmesi yönünde gizli görüşmeler sürdüğünü bildirdi.

İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi (FÖY) arasındaki daha önceki bir anlaşma ile İsrail Batı Şeria’daki inşaatları 10 aylığına durdurmuştu. Bu 10 aylık süre 26 Eylül’de sona ererken FÖY anlaşma sürecinin zarar görmemesi için inşaatlara bu tarihten sonra da devam edilmemesini talep etmişti.