İsrail Başbakanı Netanyahu “Kuşaklarca sürecek barışa ulaşabiliriz”

İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistinler ile başlayacağı doğrudan barış görüşmeleri öncesinde “İsrail ve Filistinliler arasında sadece formalite değil, kuşaklarla sürecek barışa ulaşabiliriz” dedi

Dünya
1 Eylül 2010 Çarşamba

İsrail-Filistin barış görüşmelerini tekrar başlatmak için Washington’a hareketi öncesinde İsrail Başbakanı Netanyahu, pazar günü barış mesajları verdi.

Netanyahu’nun Washington ziyareti öncesi verdiği mesajlar ve Amerikan Başkanı Obama’nın görüşmeleri resmi olarak tekrar başlatacak olması ise Filistinlilere yetmedi. Filistinliler Netanyahu’yu görüşmelere ve barış sürecine yeteri kadar bağlı olamamakla suçladı. Şimdiye kadar Netanyahu Filistinlileri yerleşim yerlerinin inşasını durdurma isteğine cevap veremedi.

Ayda iki kez baş başa görüşme

İsrailli hükümet kaynakları, Başbakan Netanyahu’nun FÖY Başkanı Abbas’a doğrudan görüşmelerin başlamasından sonra ayda iki kez baş başa görüşmeyi önerdiğini bildirdi.

İsrail hükümetinden bir yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a, doğrudan görüşmeler başladıktan sonra ayda iki kez bir araya gelmeyi teklif ettiğini açıkladı. Yetkili, Netanyahu’nun çok sayıda bakanını ABD’ye de ilettiği bu öneriden haberdar ettiğini, iki lider arasındaki görüşmelerin başarısı için, bunların olabildiğince gizli yürütülmesinin esas olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Ancak Filistinli Başmüzakereci Saeb Erekat’ın baş başa görüşme önerisini reddettiği belirtildi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, Başbakan’ın doğrudan müzakerelere katılacak ekibini oluşturmaya başladığı ifade edildi. Açıklamada, Netanyahu’nun amacının kendi kontrolünde hızlı, ciddi ve kapsamlı görüşmeler yürütecek dar bir ekip kurmak olduğu kaydedildi. İsrail basınına göre, ekipte İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman yer almıyor.