Hahambaşılık ziyaretleri

Toplum
1 Eylül 2010 Çarşamba

İspanya Başkonsolosu Dr. Aurelio Perez Giralda

Yaklaşık üç ay önce göreve başlayan İspanya’nın İstanbul Başkonsolosu Dr. Aurelio Perez Giralda 19 Ağustos günü Hahambaşılığı ziyaret etti.

Başkonsolosu Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Semi Herman başta olmak üzere Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş, Genel Koordinatör Lina Filiba, Dış ilişkiler ve Basından Sorumlu Genel Koordinatör Deniz Saporta kabul etti.

Karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğu ziyarette Sefarad bir cemaat olarak geleneklerimizi elden geldiği kadar korumaya çalıştığımız,  ancak maalesef Ladino’nun artık gençler tarafından konuşulmadığı belirtildi. Bu sebepten Şalom bünyesinde bir Sefarad Kültür enstitüsü kurulduğu aktarıldı. Perez Giralda’ya, Şalom gazetesinin Ladino dilindeki El Amaneser dergisi ve bu dilde yayınlanan sayfaları gösterildi.

Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, CDU/CSU Kültür Kurulu Başkanı Prof. Monika Grütters

19 Ağustos Perşembe günü Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, CDU/CSU Kültür Kurulu Başkanı Prof. Monika Grütters ve Almanya Konsolosluk yetkisi Hahambaşılığı ziyaret ettiler.

Söz konusu ziyarette Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat başkanı Sami Herman,Hahambaşı Genel Sekreteri Yusuf Altıntaş, İç İşler ve Projelerden Sorumlu Genel Koordinatör Lina Filiba, Dış İlişkiler ve Basından Sorumlu Genel Koordinatör Deniz Saporta, Hahambaşılık müşavirlerinden Selim Aviyente hazır bulundu.

Türk Yahudi cemaati ve çalışmaları hakkında bilgi verilirken, konuklar Türk-Alman üniversitesi konusunda ciddi aşama kaydedildiği, kurulduğu takdirde 2. Dünya Savaşı yıllarında Almanya’dan Türkiye’ye gelen Reuter, Hirsch gibi 1933 üniversite reformunun öncü Yahudi Alman profesörlerin ismini taşıyabileceği önerisinde bulundular.