Pakistan'a yardımlar başladı

Meksika'dan Çin'e Fransa'dan Lübnan'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
25 Ağustos 2010 Çarşamba

Avrupa

RUSYA: 29 Mart’ta Moskova metrosunda iki ayrı istasyona düzenlenen intihar saldırılarını organize eden Magomedali Vagabov, Rus güvenlik güçlerinin Dağıstan’da düzenlediği bir operasyonda öldürüldü. İntihar saldırılarında 40 kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

FRANSA: Geçen ay Grenoble kentinde göçebelerle polis arasında çıkan çatışmaların ardından Fransa, ülkede kalışları yasal sürelerini aşan çingeneleri sınırdışı etmeye başladı. Romanya’ya gönderilen çingenelerin yaşadığı 300 kampı üç ay içinde kapatmayı hedefleyen hükümet, bu kampların ‘kaçakçılık, çocuk istismarı, fahişelik ve diğer suçların yaygın olduğu’ yerler haline dönüştüğünü savunuyor. Fransa’nın bu kararı insan hakları örgütlerince sert şekilde eleştiriliyor.

 

Afrika

TANZANYA: 28 yaşındaki Kenyalı insan taciri Nathan Mutei, kaçırdığı albino çocukları büyücülere satmaktan suçlu bulundu. Ciltlerindeki renk pigmentleri eksik olan albinoların vücut parçaları ve kanı ülkenin kuzeybatısında var olan bir inanışa göre uğur getiriyor. 2007’den bu yana ülkede en az 53 albino büyüde kullanılmak üzere öldürüldü. Tanzanya’da 170 bin albinonun yaşadığı tahmin ediliyor.

Amerika

ABD:  Meksika Körfezi’nde 20 Nisan’da 11 kişinin hayatını kaybettiği ve büyük bir patlamanın ardından sulara gömülen petrol platformunun sahibi Transocean şirketi BP’yi, olayla ilgili soruşturma için gerekli bilgileri saklamakla suçladı. Transocean BP’yi platformdaki basınç testlerinin sonuçlarını ve benzeri verileri saklamakla suçlarken, BP tüm suçlamaları reddetti. ABD tarihindeki en büyük çevre felaketine yol açan kaza sonrası denize günde 60 bin varil petrol sızmış, ABD’nin dört eyaletindeki kıyılarda yaşamı derinden etkilemişti. ABD’nin Transocean’ın suçlamasını ciddiye alacağı tahmin ediliyor.

MEKSİKA: ABD-Meksika sınırlarının uyuşturucu ve insan kaçakçıları ile kaçak göçmenlerden korunması talebinin artması üzerine, yaklaşık on iki milyon kişinin kaçak olarak yaşadığı tahmin edilen ABD’de Senato sınır güvenliğine 600 milyon dolar daha harcanmasını öngören bir yasa tasarısını onayladı. Yasa uyarınca Kaliforniya eyaletine yüzlerce sınır muhafızı gönderildi, önümüzdeki ay itibari ile de ABD’nin dört eyalet sınırına toplam 1200 muhafız eklenecek. Yasayla ayrıca ABD-Meksika sınırı havadan insansız uçaklarla da denetlenecek.

BREZİLYA: Yüksek İş Mahkemesi, çiftliklerde çalıştırdığı işçilere köle muamelesi yapan bir şirkete 2,8 milyon dolarlık rekor ceza kesti.

Asya

PAKİSTAN: Topraklarının beşte biri sel suları altında kalan Pakistan, sorun yaşadığı komşusu Hindistan’ın 5 milyon dolarlık yardım teklifini kabul edeceğini açıkladı. Siyasetle kaybedecek zamanları olmadığını söyleyen Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi uluslararası toplumu, yıkıcı sellerle mücadele eden ülkesine yardım eli uzatması konusunda uyardı. Kureyşi, hükümetinin terörizme karşı savaşta güçlükle elde ettiği kazanımların boşa gitmemesi, bu felaketin teröristler için bir fırsata dönüşmesine izin verilmemesini hatırlattı. Ülke tarihinin en büyük felaketine yol açan sellerin üçüncü haftasında Sind ve Pencap eyaletlerinin bazı kesimlerinde sular yükselmeye devam ediyor. Pakistan’a en büyük yardımı 150 milyon dolarla ABD hükümeti yaptı. Türkiye bölgeye 10 milyon dolarlık yardımda bulundu.

ÇİN: Yalu Nehri’nin aşırı yağmurlar sonucu taşmasıyla su basan bölgede 50 binden fazla kişi tahliye edildi. 200’den fazla ev yıkıldı, üç kişi kayboldu. Geçtiğimiz yıl Uygurlarla Han Çinlileri arasında kanlı çatışmalara sahne olan Şincan bölgesinde meydana gelen bir patlamada ise yedi kişi öldü, on dört kişi yaralandı. Patlayıcı yüklü, üç tekerlekli bir taşıtın kalabalığın içine daldığı olayda bir zanlı gözaltına alındı.

AVUSTRALYA: Avustralya’nın ilk kadın Başbakanı İşçi Parti lideri Julia Gillard ile Liberal Parti lideri Tony Abbott’un başa baş götürdüğü çekişmeli genel seçimlerde tahminlere göre her iki partinin de 76 sandalye kazanarak parlamentoda kendi başına hükümet kurabilecek çoğunluğu sağlayabilmesi beklenmiyor.

Ortadoğu

Lübnan: İsrail’in uyarısı ve Rumların limanlarının kullanılmasına izin vermeyeceğini açıklamasının ardından Lübnan’dan Gazze’ye yarın yardım götürecek geminin seferi organizatörlerce durduruldu.