Filistinliler Yad Vaşem’de Holokost’u öğreniyor

Dünya
25 Ağustos 2010 Çarşamba

Bati Şeria’da doğup büyüyen Mujahis Darsur, Holokost hakkında hiç birşey bilmiyordu ve ‘işgalci’ olarak gördüğü insanlarla empati yapamıyordu. Bu düşünceleri yurtdışında değişim programına katılıp İsrailli bir oda arkadaşı olana kadar değişmedi. Daha sonra ise Holokost’u, İkinci Dünya Savaşı’nı ve öldürülen 6 milyon Yahudi’yi öğrendi.

Simdi diğer Filistinlilerin de kendi öğrendiklerini öğrenmesini istiyor ve Holokost’u öğretmek için bir çalışma grubu yönetiyor.

Geçtiğimiz hafta, Darsus, 22 Filistinli öğrenciyi Yad Vaşem Holokost Anma Müzesi’ne götürdü. Öğrenciler Holokost hakkında bilgilenirken Auschwitz ile ilgili filmler gösterildi.

Sarsur gazetecilere, “Holokost İsrail halkının bir parçası ve gerçeğidir. Biz onlara çok yakın yaşıyoruz ve barış içinde yaşamak istiyorsak, onların gerçeklerini ve tarihlerini öğrenmeliyiz.” dedi.

15 yaşındaki Ürdünlü öğrenci Noor Amer, Yahudilerin Holokost’ta yaşadıkları Filistinlilerin Batı Şeria ve Gazze’de yaşadıklarına benzetiyor. Fakat yine de Yad Vaşem ziyaretinin ona bir şeyi anlattığını itiraf ediyor, “Yahudilerin Holokost’tan sonra gidecek yerleri yoktu.”