Hamas, El Fetih ile görüşmesini iptal etti

Hamas yetkililerinin yaptıkları açıklamada, FÖY’ün Amerika öncülüğünde gelecek ay başlayacak barış görüşmelerine katılmasının iki farklı grup arasındaki görüşmeleri çok zora soktuğunu ifade etti.

Dünya
25 Ağustos 2010 Çarşamba

Filistin Ma’an Haber Ajansı’nının Pazar günü verdiği habere göre Filistinli iki rakip grup arasında geçtiğimiz hafta sonu başlaması gereken uzlaşı görüşmeleri, FÖY’ün barış görüşmelerine katılıyor olmasından dolayı iptal edildi.

Görüşmeler Hamas’ın şiddet kullanarak Gazze Şeridi’ni işgal ettiği 2007 yılında oluşan ayrılığı gidermeyi hedefliyordu.  İşgal sonrası laik El-Fetih Gazze’deki kontrolü kaybetmişti.

Filistin Maliye Bakanı’nın verdiği verilere göre FÖY’ün 2010 yılında şu ana kadar aldığı $583,5 milyonluk bütçe desteğinin sadece %22’lik kısmı Arap bağışçılardan geldi. Kalan destek Avrupa Birliği, ABD ve uluslararası bağışçılardan sağlandı.

Gelen bütçe desteği 67.000’i Gazze Şeridi’nde görev yapan toplam 148.000 FÖY çalışanının maaşının ödenmesinde kritik bir öneme sahip. Özellikle Gazze Şeridi’ndeki çalışanların maaşları Hamas’ın yönetiminde bölge ekonomisini hayatta tutuyor. Batı Şeria’nın %8’lik ekonomik büyümesinde bütçe desteği ekonominin lokomotiflerden biri olarak yerini alıyor.

Filistin’e Arap ülkelerince söz verilen ve iletilmeyen yardımları alabilmek için taraflar arasında uzlaşı olması bekleniyordu.

Uzlaşının olmaması Hamas ve El-Fetih arasındaki rekabet ve ayrılığı körüklemeye devam ederken bir diğer kayıpta ekonominik desteğin kesilmesinden geliyor.