Barak genelkurmay başkanını seçti

İsrail’de uzun süredir gündemi meşgul eden ve soruşturmalara konu olan genelkurmay başkanlığı seçimi tamamlandı. Savunma Bakanı Ehud Barak, yeni Genelkurmay Başkanı’nı Yoav Galant olarak açıkladı.

Dünya
25 Ağustos 2010 Çarşamba

İsrail Savunma Bakanı Barak’ın, Pazar günü gerçekleşen kabine toplantısında açıkladığı  Galant ismi önümüzdeki hafta bakanlar kurulunun onayına sunulacak.

Şubat 2011’de Gabi Aşkenazi’nin görev süresini tamamlamasıyla Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacak olan Tümgeneral Galant, donanmadan gelen ilk genelkurmay olacak. 51 yaşındaki Galant, 1977’de donanma komandolarına katılarak özel kuvvetlerde görev aldı. Daha sonra bölük komutanlığına getirilen Galant, 1994’te  filodan kara kuvvetlerine geçiş yapan ilk subaylardan olarak Cenin Tugayı’nın komutanlığına getirildi. Galant, 1999 yılına kadar Gazze Tümeni’nin komutanlığını yaptı. 2002’de tümgeneralliğe terfi eden Galant, 2005 yılında Güney Orduları komutanı oldu, Gazze Operasyonu’nda da önemli rol oynadı.

Orduda saygı gören isimlerden olan Yoav Galant’ın adaylığı, Aşkenazi ile arasındaki gerginlik, politikacı ve iş dünyasından isimlerle olan ilişkileri nedeniyle tartışma yaratmıştı. Galant’ın rakiplerinin imajını kötüleyerek kendi olumlu yönlerinin ortaya çıkması için bir halkla ilişkiler firmasıyla anlaştığı iddia edilmiş, tümgeneral ise iddiaları reddetmişti.

Ehud Barak ise konuyla ilgili soruşturmanın sonlandırılmasını beklemeden genelkurmay seçimini gerçekleştirdi.