Türk iş dünyasından İsrail’e EVET

Türkiye İsrail arasındaki işbirliği kapsamında, Türkiye’ye ihracat, Mavi Marmara krizinden etkilenmedi. Uzmanların belirttiğine göre, Türk işadamları, İsrail ile iş ilişkilerini kesmediler. İsrail ve Türkiye arasındaki diplomatik kriz, sivil ticareti etkilemedi

Ekonomi
18 Ağustos 2010 Çarşamba

İsrail Kredi Sigorta Şirketi ‘nin (ICIC) belirttiğine göre, İsrail’in Türkiye’ye ihracatı, Haziran ve Temmuz aylarında aylık  100 milyon dolar  tutarındaydı.  ICIC bu tutarın Mavi Marmara krizi öncesindeki aylık tutara eşit olduğunu belirtti.

İsrail’den Türkiye’ye toplam ihracatın bu yıl 1,2 milyar dolar olacağı öngörülüyor. İsrail Kredi Sigorta Şirketi’nin CEO’su David Milgrom, Haziran ayında Türkiye – İsrail arasında 26 ihracat anlaşması ve Temmuz ayında 33 iş anlaşmasının gerçekleştiğini ve bu rakamların filo krizi öncesi rakamlar ile aynı olduğunu belirtti.

Türkiye’nin İsrail’de ithal ettiği başlıca ürünler, kimyasal, plastik, metal, makine ve kartondan oluşuyor.

Milgrom “Türkiye, İsrailli ihracatçılar için temel ve en önemli ülkelerden biri konumunda” diyerek, “Türkiye’de görülen geniş çaplı protestolara rağmen, Türk işadamları, İsrail ile iş ilişkilerini kesmedi” diye ekledi.