Futbol kampı barışı mümkün kılabilir

Dünya
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Dünya Kupası’nın sağladığı ruhla 80 Filistinli, İsrailli Arap ve Yahudi çocuk katıldıkları yaz kampından mezun oldu. Çocuklar kamp süresince popüler bir spor olan futbolun şemsiyesi altında beraber yaşamayı öğrendi.

İsrailli ve Filistinli çocuklara yönelik futbol kampı, Makabi Vakfı’nın düzenlediği programın parçası olarak hayata geçirildi. 40’ı Cenin’de, 40’ı Barkai Kibbutzu’nda yaşayan toplam 80 çocuk, bir yıl boyunca iki ayda bir, bir araya geldi. Dünya Kupası’nın oynandığı yıla denk düşmesi sebebiyle de çocuklara bir futbol kampı düzenlendi.  Programın parçası olarak Caesarea sahiline düzenlenen gezi ile Cenin’de yaşayan çocukların çoğu hayatlarında ilk defa sahil şeridini gördü. Yaşanan bir başka ilk ise Ceninli çocukların Yahudi çocukların evinde kalmasıydı.

Cenin Modern Dil Merkezi Yöneticisi Haytam Ayiş yaşananlarla ilgili şunları söyledi: “Yahudi bir arkadaşının evinde, ablasın odasında misafir kalan bir çocuk vardı. Ev sahibi çocuğun ablası ise askerdi. Asker abla cuma akşamı Şabat Şalom dilemek için evi aradığında Cenin’den bir çocuğun yatağında uyuyor olması onun içi biraz sıra dışıydı.”

ÇOCUKLAR DÜŞÜNCE ESNEKLİĞİNE SAHİP

Kamp danışmanı olarak çalışan İbrahim Abu-Mok başlarda çocukların ortak bir dil bulmakta zorlandığını fakat futbolun evrensel dili ile anlaşmaya başladıklarını aktardı; “Başta işaretlerle anlaşırken gol attıkça birbirlerini ismen çağırmaya ve arkadaşlık kurmaya başladılar”. Abu-Mok yaşananlarla ilgili bir anısını şöyle aktarıyor:

 “Filistinli çocukların tişörtleri altında bomba taşıdığını düşünen bir Yahudi çocuk bu ön yargıdan kurtuldu. Bir Filistinli çocuk ise Yahudi arkadaşlarından büyüdüklerinde İsrail ordusuna katılıp onları vurmayacağına yönelik söz vermelerini istedi. Sonunda çocuklar korkularını aşarak arkadaş oldular. Şu an Facebook ve e-postalar üzerinden haberleşiyorlar.”

Çocukken ailesiyle New York’a taşınan ve futbol kampını destekleyen Barış İçin Futbol “Soccer For Peace” kuruluşunun kurucusu olan Ori Winitzer yaptığı açıklamada “Çocukları seçtik çünkü tahrik mekanizmasının etkisi altında girmemiş durumdalar ve hala düşünsel esnekliğe sahipler” diyerek düşüncelerini belirtti.