İsrail ve Yunanistan’dan ‘sıcak’ işbirliği

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Atina ziyareti “Akdeniz’de yeni yakınlaşma” yorumlarını doğurdu. İki ülke, önemli alanlarda işbirliğini arttırma kararı aldı

Dünya
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’nun İsrail ziyaretinden sadece 25 gün sonra, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Atina’ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Yunanistan’ı ziyaret eden ilk İsrail başbakanı olan Netanyahu’nun ziyaret gündemini ticaret ve savunma alanında işbirliği oluşturdu.

Netanyahu’nun iki günlük Atina ziyareti, “İsrail, Akdeniz’de yeni müttefik arıyor” yorumlarını beraberinde getirirken, Papandreu da ülkesindeki muhalefetin eleştirileri ile karşılaştı. Yunan Sol İttifak Partisi, Netanyahu’nun ziyareti ile ilgili olarak, “Papandreu hükümeti bugünkü kötü Türk-İsrail ilişkilerini lehinde kullanmaya çalışıyorsa bu miyop bir uygulamadır,” açıklamasını yaptı.

İki liderin yaklaşık iki saat süren görüşmesi sonrası taraflar iki ülke ilişkilerinin savunma, ekonomi, turizm, güvenlik, enerji ve yatırımlar konusunda daha da derinleştirmesi kararını aldıklarını belirttiler.

Peres de Bulgaristan’da

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres de bir günlük resmi bir ziyaret için Bulgaristan’a gitti. İsrail ile Filistinliler arasında yapılması muhtemel bir görüşmeye Bulgaristan’ın ev sahipliği yapabileceğini belirten Peres, “Bulgaristan Ortadoğu’da barışın sağlanması konusunda önemli bir rol oynayabilir. Bizim için en önemlisi barışa ulaşmaktır,” dedi.