Beyaz Saray’dan ‘ültimatom’a yalanlama

İngiliz Financial Times Gazetesi’nin verdiği ve ‘Obama’nın silah satışı konusunda Ankara’yı uyardığı’ haberi Washington yönetimi tarafından yalanlandı.

Dünya
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Haberin içeriğinde yer alan, Başkan Obama’nın haziran ayında Toronto’da gerçekleşen G-20 zirvesinde Başbakan Erdoğan’a, Türkiye’nin İsrail ve İran ile ilişkilerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği iddialarına Beyaz Saray’dan yanıt gecikmedi.

Konuyla ilgili ilk açıklama Beyaz Saray Sözcüsü Bill Burton’dan geldi. Burton, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Obama’nın on gün önce Başbakan Erdoğan ile telefonda görüştüğünü, iki liderin İran, Mavi Marmara ve buna bağlı konuları ele aldığını belirterek, “Türklerle bir diyalog mevcuttur ancak bu türden bir ültimatom verilmemiştir,” dedi.

Amerikan hükümetinden diğer bir açıklama ise Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Mike Hammer’dan geldi. Hammer, gazetecilerin sorusu üzerinde “Türkiye ile İran ve Gazze’ye yardım konusunu görüştük ancak ültimatom verildiği haberleri doğru değildir,” dedi.

Türkiye ile ABD’nin güçlü ilişkileri olduğunu vurgulayan Hammer, “Türkiye önemli bir NATO müttefikidir. Obama, Türkiye ziyaretinden bu yana Başbakan Erdoğan ile yakın ve verimli bir diyalog kurmuştur,” açıklamasını yaptı.

FİNANCİAL TİMES’IN MANŞETİ

İngiltere’de yayımlanan Financial Times, “ABD, silah anlaşması konusunda Türkiye’yi uyarıyor” manşeti ile verdiği haberde, Amerikan yönetiminden üst düzey bir yetkilinin iddialarına yer vermişti. Adını açıklamak istemeyen yetkili, Obama’nın Erdoğan’a Türkiye’nin aldığı bazı tutumlar nedeniyle silah satışı konusunda Kongre’de direnişe yol açacak sorunlara neden olduğunu söylediğini belirtti.

Gazete, Obama’nın Erdoğan’a ilettiği bu mesajın çok önemli olduğunun, zira Ankara’nın Amerika’dan insansız hava aracı özellikle de füze taşıyabilen Reaper araçlarından almak istediğini vurguladı.