Filistinli gruplar ve Hamas ‘HAYIR’ dedi

Ortadoğu Dörtlüsü’nün doğrudan görüşmelerin prensiplerini özetleyen açıklamayı yayınlama planları devam ederken, Hamas temsilcileri ve Şam’da bulunan Filistinli on örgüt, müzakerelerin İsrail taleplerine ve ABD’ye teslim olmasıyla sonuçlanacağını belirttiler.

Dünya
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Hamas ve Şam’da bulunan Filistinli on örgüt, İsrail ve Filistin Yönetimi arasında doğrudan görüşmelerin tekrar başlamasına karşı olduklarını açıkladılar. İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Özgürlüğü için Demokratik Cephe, açıklamada temsil edilen gruplar arasındaydı.

Ortak açıklamadaki ibare, “Filistinli muhalefet hareketleri doğrudan ve dolaylı görüşmelere karşı olunduğunu teyit ediyor, Filistin mili haklarına zarar verecek bir politikanın tehlikeli sonuçlarına karşı uyarıyor. Doğrudan görüşmelere geri dönmek, ABD’nin ve Siyonistlerin bu hakları yok etme taleplerine teslim olmaktır,” şeklinde oldu.

Gruplar, “İsrail’in yerleşim bölgelerini genişletme, bölgeyi Yahudileştirme, Kudüs kontrolünü kazanma ve Gazze Şeridi ambargosunu tutma planını gizlemeye çalışan” ABD politikasını eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mısır ve Ürdün Dışişleri Bakanları ile görüşerek, bu hafta yayınlanması beklenen ‘Dörtlü’nün açıklamasından önce, taraflar arası anlaşmayı desteklemeye çağırdı.

İsrail ve Filistinliler arasındaki çekişmenin ana sebebi müzakerelerin ön şartları. İsrail ön şart olmasına gerek olmadığını savunurken, Filistinliler kesin bir şekilde Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yerleşim inşaatlarının dondurulmasını istiyorlar.