İsrail ile Filistin arasında doğrudan görüşmeler yakında

AB, ABD, Birleşmiş Milletler ve Rusya’dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü’nün, yakın zamanda İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlayacağını duyuracağı tahmin ediliyor

Dünya
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Suudi gazetesi Okaz’da yer alan bir habere göre Filistinli kaynaklar, çok yakın bir zamanda İsrail ve Filistin arasında doğrudan görüşmelerin başlayacağını ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün bu gelişmeler ile ilgili duyuru yapacağını bildirdi.

ABD ve uluslararası birçok topluluk, İsrail hükümetine ve Filistin yönetimine doğrudan görüşmelere başlamaları için baskı yapıyor. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, “Bizim gördüğümüz baskıya başka hiçbir insan dayanamazdı” diyerek, duygularını ifade etti.

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell görüşmelerin bir an önce başlaması için, Ortadoğu ülkeleri arasında mekik dokuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip J. Crowley, ilerleyen günlerde Ortadoğu Dörtlüsü’nün görüşmelerin başlamasını destekleyici bir bildiride bulunacaklarını belirtti. Avrupa Birliği’nin Dış İlişkiler Şefi Catherine Ashton, doğrudan görüşmelerin başlaması ile ilgili Mahmud Abbas’a yazdığı mektuba,  Abbas’ın yakın zamanda nihai bir cevap vereceğini tahmin ettiğini söyledi.

FÖY Başkanı Abbas ise, Ürdün Kralı Abdullah ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire’de üçlü bir zirve gerçekleştirdi. Abbas, önce Mübarek ile başkanlık sarayında görüştü. Her iki lidere görüşmeleri başlatmayı reddetmesi halinde Avrupa Birliği ve Amerika’nın, Filistin’e yaptığı yardımları kesmesinden endişe ettiğini ifade etti.

Filistinli yetkililer, görüşmelerin Ekim ayında, Ramazan Bayramı bittikten sonra başlayabileceğini belirtti.