Güney Kore'de gerginlik

Nijerya'dan Haiti'ye, Filipinler'den İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
18 Ağustos 2010 Çarşamba

GÜNEY KORE
Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye ait bir savaş gemisini batırması üzerine gerginliğin sürdüğü bölgede Güney Kore büyük bir deniz tatbikatı düzenledi. Beş gün süren tatbikata 29 savaş gemisi, 50 savaş uçağı ve dört bin personel katıldı. Tatbikatı kışkırtma olarak değerlendiren Kuzey Kore sivil gemilere bölgeden uzak durmaları çağrısı yaptı. Güney Kore’ye ait bir balıkçı teknesine de el koyan Kuzey Kore tekneyi daha sonra serbest bıraktı.

Afrika

NİJERYA: Ülkenin güneyindeki Nijer Deltası’nda petrol şirketi Shell’e ait ham petrol boru hatlarına yapılan sabotajlar arttı. Saldırıları üstlenen olmadı.

Amerika

KOLOMBİYA: 131 kişilik bir uçak inişe geçtiği sırada düşerek üç parçaya ayrıldı. Mucize eseri sadece bir kişinin öldüğü olayda 114 kişi yaralandı.

HAİTİ: Grammy Ödüllü Haitili sanatçı Wyclef Jean, doğduğu ülkenin başkanlık seçiminde aday olmak üzere başvuruda bulundu. ‘Birlikte Yaşam’ adlı parti adına aday olan Wyclef Jean “Amerika’nın Obama’sı varsa Haiti’nin Wyclef Jean’ı var” sloganı ile karşılandı.

Asya

PAKİSTAN: 20 milyona yakın kişinin etkilendiği sel felaketinde beş çocuk gıdasızlıktan hayatını kaybetti, ilk kolera vakası görüldü.

ÇİN: Toprak kaymalarında hayatını kaybeden 1200’den fazla kişi için ülkede bir günlük yas ilan edildi.

SRİ LANKA: Askeri mahkeme, Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Sarath Fonseka’yı, görev süresince siyasete karışmaktan suçlu buldu. Askerlikten ihraç edilen Fonseka, ülkenin 1983 yılından beri mücadele ettiği bölücü Tamil Kaplanları’nı yenen kişi olarak tanınıyor.

ÇİN: Ülkenin kuzeydoğusunda bir havai fişek fabrikasında yaşanan patlamada on üç kişi öldü, 148 kişi yaralandı.

FİLİPİNLER: İçinde on yedi kişilik mürettebat bulunan yük gemisi kayboldu. Geminin seyir halinde motorunun bozulduğu daha sonra irtibatın kesildiği belirtildi.

Avrupa

RUSYA: Ülke çapında 66’sı büyük çaplı 500 yangının devam ettiği Rusya’da sıcak hava dalgasına rağmen resmi ölü sayısının 54 olarak açıklanması şüphe uyandırıyor. Rus medyasına göre hükümet doktorlardan sıcak çarpası yerine daha az korkutucu bir tanı koymalarını istiyor.

ROMANYA: Başkent Bükreş’te bir doğumevinde meydana gelen ve sebebi belirlenemeyen patlamada üç bebek öldü, sekiz yeni doğan ile iki hamile kadın yaralandı.

Ortadoğu

İRAN: İki nükleer tesiste uranyum zenginleştirme çalışmaları yapan İran’ın Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi, üçüncü reaktör inşaası için yerin belirlendiğini açıkladı. Salihi, batıyla yaşanan güven sorunundan dolayı programın devam edeceğini söyledi. Genelkurmay Başkan Yardımcısı Mesud Cezayiri İran askeri saldırı tehditlerini hayata geçirmemesi konusunda ABD’yi uyardı. Cezayiri, “ABD savaşı başlatırsa son veremez” dedi.