İspanyol esintisi

Artık gençler kendi modalarını yaratıyor ve bunu cesurca insanlarla paylaşıyorlar. Sylvia Buhar ise yurt dışından getirdiği şapkalarla düğünlerde İspanyol esintisi yaşatıyor

Batya KEBUDİ Yaşam
18 Ağustos 2010 Çarşamba

Bu aksesuar merakım var ya benim dillere destan…

Birkaç yıl önce başladı bu ilgim… Bir gün “Kimse takmazsa takmasın, ben artık sokağa şapkasız çıkmam abi,” dedim.

Şapkanın henüz moda olmadığı bir zamanda Nişantaşı sokaklarında Filiz Akın edasıyla dolaşırken meraklı bakışlar arasında salına salına yürüdüm.

Hiç ama hiç vazgeçmedim bu sevdadan…

Hatta her sezon kendime yeni şapkalar aldım.

Şimdi neredeyse bir koleksiyonerim!

Son zamanlarda ise, şapka çok moda!

Sylvia Buhar da bu modanın öncülerinden…

Yurt dışından getirdiği şapkaları düğünler için kiralamakla kalmıyor kendi de çok renkli tasarımlara imza atıyor.

Sylvia 1987 yılında Sevilla’da doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden

mezun oldu. Modaya karşı hep çok ilgiliydi. Öğrenciliği boyunca kendini bu konuda geliştirdi.

İspanya’da geçirdiği sürede aksesuarların ne kadar cesurca kullanılabildiğini gördü.

Bunu ülkesine taşıma istediğine karar verdi. Şimdilerde O’nun sayesinde İstanbul’da da İspanyol şapkaların havası esiyor…

İşte benim gibi şapkaya meraklı biri…

Küçüklüğümden beri eski filmler izlemeyi çok severim. O filmlerde yer alan kostümler ve şapkalara hep hayrandım. Şapkalara o zamandan beri bir merakım vardı. Üniversiteden mezun olduktan sonra bu hayalimi gerçekleştirmek istedim ve bence şapkaların en güzel olduğu yere yani İspanya’ya gittim. Şapkaların el yapımı yapıldığı Sevilla, Alicante ve Madrid’e gittim. Ünlü Tasarımcı Eva Romero’dan şapka yapımı dersleri aldım.

Hangi markaların şapkalarını Türkiye’ye getiriyorsun?

Cherubina, Pamelas Jamir ve Mibuh markalarını Türkiye’ye getiriyorum.

Sen de şapka tasarlıyor musun?

Tabiî ki, kendi koleksiyonumu yapıyorum. Şu an daha çok taç ve tocados ismini verdiğim küçük şapkalar yapıyorum.

Şapkalar sadece kiralanıyor mu, yoksa satın alınabiliyor mu?

Şimdilik sadece kiralanıyor. İlerleyen zamanlarda satın da alınabilecek.

Şapkalarda en çok hangi materyaller kullanılıyor?

Şapkalarımda daha çok rafya (sinamay) materyalini kullanıyorum. Aynı zamanda Gren materyalini de kullanıyorum. Çoğu şapkamda da renkli tüyler, tüller bulunuyor.

Şapkalarının tarzını nasıl anlatabilirsin?

Mielegancia şapkaları klasik modeller gibi iddialı modeller de sunuyor. Şapkalarımı modanın renklerine ve cesaretine karşı koymayan, fark edilmek isteyen kadınlar tercih ediyor. Klasikten vazgeçmeyenler, yenilik getirmek isteyen herkesin tarzına uygun şapkalar var aslında.

Aksesuar senin için ne ifade ediyor?

Aksesuar benim için kıyafetimi tamamlayıcı rolünde. Normal bir günde sade bir kıyafet bile giyinilse üstüne takılan aksesuar ile bütün dikkatler üzerinize çekilebiliyor.

 Sadelik mi yoksa gösteriş mi dersem?

Aslında yerine göre benim için değişiyor. Eğer bir davete davetliysem kesinlikle iddialı ve gösterişli modelleri tercih ediyorum. Farklılık yaratmayı seviyorum. Normal günlerde ise sade ve şık olmayı tercih ediyorum.

Sen en çok hangi aksesuarı kullanıyorsun?

Çeşitli takılarım vardır. Değişik ve şık kolye ve küpe takmayı severim. Ayrıca farklı taçlar takmayı da severim. Eskiden kolye takmayı o kadar severdim ki birkaç tane kolyeyi üst üste takardım. Ancak şimdi biraz daha sadelikten yanayım. Tek küpe ya da tek kolye takıyorum. Tek taktığım kolye, küpe ve taç değişik olsun yeter.

Sen şapkalarını neyle, nasıl bütünlüyorsun?

Sinagog düğünlerinde kesinlikle küçük bir taçla olsa bile şık elbisemi bütünleştiriyorum. Daha büyük şapkaları da korteje girdiğim zamanlar giyiyorum. Günlük zamanlarda ise tocados dediğim giydiğimde düz elbiselerime apayrı bir hava katmış oluyorum.

Türkiye’de şapka takmanın artık kabul edilebilir olduğuna inanıyor musun?

Yavaş yavaş şapka modasının tekrar geri geleceğine inanıyorum. Artık düğünler de kıyafetin tamamlayıcısı olarak taç ve şapkaları herkes kullanıyor. Eski İstanbul fotoğraflarında gördüğümüz gibi herkes şapkayla gezmeyebilir. Ama özel günlere verilen önem gün geçtikçe artıyor. Kıyafetin yanında taç ve şapkalarda aynı oranda artacağını düşünüyorum.

Dünyada en çok hangi tasarımcıların şapkalarını beğeniyorsun?

En çok Chanel’in şapkalarını beğeniyorum. Philip Treacy’nin şapkalarına da bayılıyorum.

Kimler şapkalarını tercih ediyor?

Bazı kadınlar tarzıyla farklılık yaratmak ister. Genelde benim şapkalarımı tercih eden kadınlar ise bu düşünce de olanlar. Benim şapkam farklı ve şık olsun diyenler. Mielegancia ismi de Türkçe’de ‘Benim Şıklığım’ anlamına geliyor. Mielegancia şıklığı ve gösterişliliği ön plana koyuyor. Genelde düğünlerde korteje girerken tercih ediliyor. Kortej bir insanın hayatında sadece birkaç kez yaşayabileceği bir an… O yüzden güzel kıyafetlerin yanında şık şapkalarla desteklemek isteyen kadınlar Mielegancia’yı tercih ediyor.

Şapka modadan etkileniyor mu?

Şapka tamamen bambaşka bir moda… Tabii ki o senenin renklerine ve kıyafetlerin sadeliğine, gösterişliğine göre şapka ve taçların kullanımı değişiyor.

http://www.mielegancia.com/