Dünyanın en değerli markaları açıklandı

Küresel marka stratejileri ve finansal danışmanlık şirketi Millward Brown’nun her yıl yayımladığı Brandz listesi açıklandı. Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük markaları sıralandı

Ekonomi
11 Ağustos 2010 Çarşamba

Küresel marka stratejileri ve finansal danışmanlık şirketi Millward Brown’nun geçtiğimiz Cuma günü açıkladığı ‘Dünyanın En Değerli Markaları’ listesinde, son aylarda Çin’de Pekin hükümetiyle girdiği sansür çatışması sonrasında, ülkedeki operasyonlarını durdurma kararı alan Google ilk sırada yer aldı.

Piyasa değerleri en yüksek olan ve geçen yıla oranla değer kazanan ve kaybeden ilk on şirketi bu hafta sizlerle paylaşıyoruz.

Dünyanın en büyük internet arama motoru olan Google, 114 milyar dolarlık piyasa değeriyle listenin başında yer alıyor. Şirket 2009’dan bu yana piyasa değerini yüzde on dört arttırdı.

Amerika’nın ve dünyanın lider teknoloji şirketlerinden IBM, 86 milyar dolarlık piyasa değeriyle ikinci sırada yer alıyor. 2009’dan bu yana şirket piyasa değerini yüzde otuz oranında arttırdı.

Son yıllarda piyasaya sürdüğü Ipod, Iphone ve son olarak Ipad gibi büyük ilgi gören ürünleriyle, dünyanın en çok kâr eden şirketleri arasına giren Apple’ın piyasa değeri 83 milyar dolar. Şirket 2009 yılından itibaren yüzde 32’lik artış yaşadı.

Teknoloji sektöründe yerini Apple’a kaptırmamak için savaş veren Microsoft, 76 milyar dolarlık piyasa değeriyle dördüncü sırada yerini alıyor.

Dünyanın en büyük içecek şirketi olan Coca Cola’nın piyasa değeri 68 milyar dolar. 2009’dan bu yana sadece yüzde birlik değer artışı yaşandı.

McDonald’s 66 milyar dolar ile altıncı sırada yer alıyor. McDonald’s’ın marka değeri geçtiğimiz yıldan bu yana yüzde bir arttı.

Marlboro da, tıpkı McDonald’s gibi geçen yıla göre yüzde birlik artış sağladı. Piyasa değeri 66 milyar dolar.

Çin’in en büyük telekomünikasyon şirketi China Mobile, listedeki pek çok firmanın aksine geçen yıldan bu yana bir düşüş gösterdi. China Mobile’in marka değeri yüzde on dört düştü. Buna rağmen firma 52 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

General Electric de China Mobile gibi düşüş yaşayan şirketler arasında yer alıyor. 2009’dan bu yana yüzde 25 değer kaybetti. Piyasa değeri 45 milyar dolar.

Listenin onuncu sırasında, telekomünikasyon şirketlerinden Vodafone, geçen yıldan bu yana yüzde 17 düşüş yaşadı. Piyasa değeri 44 milyar dolar.

EN DEĞERLİ 20 MARKA

1. Google

2. IBM

3. Apple

4. Microsoft

5. Coca-Cola

6. McDonald’s

7. Marlboro

8. Chine Mobile

9. General Electric (GE)

10. Vodafone

11. Çin San. ve Tic. Bankası (ICBC)

12. Hewlett Packard (HP)

13. Wal-Mart

14.  BlackBerry

15. Amazon.com

16. UPS

17. Tesco

18. Visa

19. Oracle

20. Verizon

Kaynak: Reuters