Paris ve Washington’dan Filistin temsilciliklerine terfi

Dünya
11 Ağustos 2010 Çarşamba

Fransa ve FÖY resmi olarak diplomatik ilişkilerini geliştiriyorlar. Günümüze kadar Filistinliler genel bir delege tarafından temsil ediliyorlardı

Gelecekte, Paris’teki Genel Filistin Heyeti’nin ismi ‘Fransa’da Filistin Misyonu’ olacak. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’ın belirttiğine göre bu heyete misyon başkanı ve elçisi öncülük edecek. Kouchner bir açıklamasına “Fransa’nın 2012’nin ilk çeyreğinde varlığını bağımsız olarak sürdürebilecek olan ve İsrail’in yanında huzur ve güven içinde yaşamını sürdürebilecek demokratik bir Filistin Devleti’nin kuruluşunu desteklediğini” açıkladı. Kouchner geçen hafta, “Eğer Fransa Filistin yönetiminden resmi bir talep alırsa, ülkenin Hamas’la doğrudan görüşmelere hazır olduğunun sinyalini verdi. Gazze’yi kontrol eden İslamcı hareket, Amerika Birleşik Devletleri ve AB tarafından terörist bir organizasyon olarak listeleniyor.

Geçen hafta, ABD Dışişleri Bakanlığı Washington’daki Filistin ofisine Filistin bayrağını çekme özgürlüğü verdi. Ancak Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü kararın, misyonun diplomatik durumunu terfi ettirdiğine dair iddiaları reddetti. İsrailli gazete Haaretz’in bu misyonun Washington’daki Filistin diplomatlarına bazı dokunulmazlıklar ve imtiyazlar tanındığına dair iddialarına karşı Philip Crowley, “Burada Washington’da Filistin misyonunun durumunda bir değişiklik olmadı” dedi. Crowley ayrıca, kendi departmanının Filistinlilerin misyonlarını, Avrupa, Kanada ve birkaç Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi, “FKÖ genel heyeti” olarak adlandırmasına izin verdiğini ekledi.