Adalarda bahçe kültürü

Yıllardır Prens Adalarının birinde Büyükada, Burgazada, Kınalıada, Heybeliada veya Sedef Adası’nda yaşıyor olabilirsiniz. Ancak bu sizin adayı tanıdığınız anlamı taşımamaktadır

Toplum
11 Ağustos 2010 Çarşamba

Geçtiğimiz yıl Adalar Vakfı’nın daha aktif olması ve Adalar Kent Müzesi’nin  kuruluş çalışmalarının başlaması nedeniyle  yapılan bazı toplantılarda ada sakinlerine yönelik kültürel turların niye organize edilmediğini birkaç kez sormuştum. Büyükada’da Con Paşa Yalısı, Meziki Köşkü, Mizzi Köşkü, Fethi Okyar Köşkü, Fabialo Köşkü, Heybeli’de İlyasko Köşkü, Halki Palas ya da Abbas Paşa Köşklerini, Burgazada’daki Lazaristler Evi’ni birçoğunuz duymamış, görmüşseniz bile adını sanını bilmiyor olabilirsiniz. Bahçelerini büyük olasılıkla gezmemişsinizdir. Baktınız ise de çoğunuz görmemiş veya bilimsel yönden nasıl şekillendirildiğini düşlememişsinizdir.

Geçtiğimiz Cumartesi günü yazın en sıcak günlerinden biri Adalar Müzesi’nin “ Adalar Bahçe Kültürü” adı altında 7 saat boyunca basın mensuplarına yönelik düzenlediği, peyzaj tarihçisi-tasarımcısı ve ağaçtan mobilya tasarlayan Gürsan Ergil’in izahatlarıyla ve peyzaj teknikeri Gülizar Alçınkaya’nın da botanik bilgileriyle Büyükada’yı biraz tanıma şansını elde ettim.

Her ay bir kez düzenlenmesi planlanan bu gezilerin ikincisi 11 Eylül Cumartesi günü gerçekleşecek. Yemek ve tüm ulaşım olanaklarının geziyi düzenleyenler tarafından karşılanacağı bu geziye katılmanızı öneririm. Yıllardan beri yaşamakta olduğunuz adayı veya adaları yakından tanıma olanağı bulacaksınız.

120 TL bedelli bu gezi için müze ofisinden Duygu Atalay’ı 0216 3827686 veya 3825280 numaralı telefonlardan arayabilirsiniz.

Silvyo OVADYA