İsrail’den BM soruşturmasına EVET

İsrail, Mavi Marmara baskını ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler önderliğindeki uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonunu tanıyacağını açıkladı. İsrail, askeri bir konuda BM’nin soruşturma komisyonunu ilk kez kabul ederken, Türk kamuoyu olayı “İsrail teslim oldu” şeklinde yorumladı

Şalom
4 Ağustos 2010 Çarşamba

İsrail, 31 Mayıs’ta Mavi Marmara gemisinde yaşanan ve dokuz Türk’ün ölümüyle sonuçlanan operasyonla ilgili olarak Birleşmiş Milletler’in soruşturma yapmasını kabul ettiğini açıkladı.

NETANYAHU: “SAKLAYACAK HİÇBİR ŞEYİMİZ YOK”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Bizim dünyadan saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Soruşturma olayla ilgili tüm gerçekleri ortaya çıkaracaktır,” dedi.

İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor ise, BM soruşturmasında işbirliği yapma kararının bir zamanlar yakın müttefik olunan Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yardımcı olacağını umduğunu belirtti.

Kararı dünyaya duyuran BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise soruşturmanın 10 Ağustos’ta başlayacağını açıkladı. Yeni Zelanda eski Başbakanı Goeffrey Palmer başkanlığındaki soruşturma komisyonunun diğer üyesi ise görev süresi bu ay dolacak olan Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe olarak açıklandı. Komisyonda Türkiye’yi emekli büyükelçi ve Dışişleri eski Müsteşarı Özdem Sanberk’in temsil etmesi bekleniyor.

Komisyon ilk raporunu eylül ayının ortasında sunacak.