Hamas’tan şiddet mesajı: Barış yerine Hamas

FÖY lideri Mahmud Abbas’a barış görüşmeleri için Arap Birliği’nden destek çıktığı gün Hamas İsrail’e roket saldırıları düzenledi

Dünya
4 Ağustos 2010 Çarşamba

İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan barış görüşmelerinin cesaretlendirildiği şu günlerde İsrail’e karşı artan Hamas terör saldırıları sonucu içinde çocuklar için hidroterapi rehabilitasyon merkezinin de bulunduğu birçok sivil hedef vurulurken şans eseri can kaybı yaşanmadı. Saldırılarda İran yapımı Grad ve Kassam sınıfından geliştirilmiş roketlerin kullanıldığı belirlendi.

Avrupa ve ABD’nin sıkıştırması ve İsrail’in yerleşim inşaatlarını dondurması ile tekrar başlamaya yakın olan İsrail- FÖY doğrudan barış görüşmelerinin hiç başlamayacak olmasından endişe ediliyor.

İran destekli Hamas’ın amacı Filistin halkına tek çözüm olarak silahlı mücadeleyi dayatmak. Haziran ayında konu ile ilgili olarak Filistin Politika ve Anket Merkez tarafından yapılan bir anket sonucuna göre Gazze ve Batı Şeria’daki halkın yüzde 43,8’i Hamas’ın İsrailli sivillere yönelik saldırı politikalarını desteklerken yüzde 53,9’luk çoğunluk sivillere karşı şiddete kesinlikle karşı çıkıyor.

Nisan ayında Kudüs Medya ve İletişim Merkezi’nin yaptırdığı bir ankette Filistinlilerin yüzde 43,7’si barışçıl görüşmeleri desteklerken yüzde 29,8’inin silahlı mücadeleyi ve yüzde 21,9’unun barışçıl direnişi desteklediği ortaya kondu.

Uzmanlar FÖY’den Hamas’ın şiddet ve nefret dolu politikalarına karşılık Başkan Mahmud Abbas ve Başbakan Salam Fayyad’dan barışçıl politikalar bekliyor.