Chelsea Clinton Yahudi olacak mı?

Amerikan Yahudileri, birkaç haftaya kadar Yahudi banker Mark Mezvinsky ile hayatını birleştirecek olan şimdiki ABD Dışişleri Bakanı’nın ve eski ABD Başkanı’nın kızı Chelsea Clinton’un dinini değiştirip, değiştirmeyeceğini konuşuyor

Nelly BAROKAS Kültür
21 Temmuz 2010 Çarşamba

ABD’de Yahudi medyası son zamanlarda ‘Chelsea Clinton nişanlısı için din değiştirmeyi göze alacak mı?’ sorusunu sıkça gündemde tutuyor. Bu inançla ilgili sorunun akılları meşgul etmesinin sebebi, ABD eski başkanının 30 yaşındaki kızının, hayatının aşkı Mark Mezvinsky ile bu ayın sonunda evlenecek olmaları.

Yahudi haber ajansı JTA ile Yahudi yayın organı Jewish Week, Chelsea’nin din değiştirmesi olasılığını tartışmaya açarken, Konservatif harekete mensup olan Mezvinsky ailesinin bir Yahudiyi bir Hıristiyanla evlendirecek bir haham bulamayacağı gerçeğini gözler önüne seriyorlar. Konservatif hareket karışık evliliklere karşı olup yasaklamakta ve bu harekete mensup din adamları da karışık evlilik yapacak çiftlerin düğününü gerçekleştirmemektedir.

Chelsea, Hıristiyan Metodist bir anne ile Baptist bir babanın kızıdır. Clinton ailesi düğün hazırlıklarını büyük gizlilik içinde yaptığından genç çiftin din sorununu nasıl çözeceği konusu henüz belirsizliğini korumakta. Geçtiğimiz Kipur’da Chelsea’nin nişanlısı Mark ile birlikte New York’taki Yahudi Teoloji Semineri’ndeki dualara katılmasının ardından çeşitli spekülasyonlar yapılmıştı. İnsanlar düğün törenini bir hahamın mı, bir rahibin mi, yoksa her ikisinin mi yöneteceğini merak ediyorlar.

Mark Mezvinsky, Chelsea ile 1993 yılında Beyaz Saray’da tanıştı. Banker olan babası Clinton’larla yakın dostluk kurduğundan ailece sık sık görüşür olmuşlardı. Arkadaş olan ve ikisi de Stanford Üniversitesi’nde okuyan Mark ile Chelsea derslerini de birlikte çalışıyorlardı. İki genç ailelerinin karıştığı skandallara rağmen birlikteliklerini sürdürdüler. Iowa’lı bir kongre üyesi olan Mark’ın babası Ed Mezvinsky yedi yıl hapse mahkum olmuş, Chelsea’nin babası ise o dönemin en ünlü seks skandalının baş oyuncusuydu.