Mısırlı Yahudi lider Weinstein zan altında

Mısır’ın nüfusu küçük Yahudi Cemaati’nin Başkanı Carmen Weinstein’ın dolandırıcılık suçuyla yargılanmakta olduğu belirtildi

Nelly BAROKAS Kültür
21 Temmuz 2010 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Carmen Weinstein’ın yargılandığını doğrularken bu konuda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Amira Oron; “Elde ettiğimiz bilgiler ışığında bu suçlamanın Weinstein’ın ticari yaşamı ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyoruz” dedi.

Oron ayrıca, İsrail’in Mısır Elçisi Yitzhak Levanon’un hükümet yetkililerine Weinstein’ın duruşması nedeniyle kendilerine yönelik bir saldırı olmaması için Yahudi Cemaati’nin koruma altına alınmasını talep ettiğine ilişkin bir mesaj yolladığı söylentisini de yalanladı.

Carmen Weinstein, Mısır’da geçmişi çok eskilere dayanan Yahudilerin liderliğini yapıyor. 1920’lerde Mısır’da Sefarad, Aşkenaz ve Karay’lardan oluşan 80.000 kişilik bir Yahudi nüfusu yaşamaktaydı. Mısır’ın özgürlüğünü kazanması ve 1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasıyla Yahudilerin bu ülkeden kitlesel göçleri başladı. Günümüzde Mısır’daki bir avuç Yahudi, Kahire ve İskenderiye’de yaşamakta.

2007 yılında yerel bir gazetenin “Mısır Yahudilerinin geleceği”ne ilişkin yönelttiği soruya Carmen Weinstein; “Tevrat dönemlerinden, Musa Peygamber döneminden beri Mısır’da Yahudiler yaşadıysa, neden tüm zamanların sonuna dek yaşamasınlar? Bazen sayıları çok, bazen az olsa bile...” yanıtını vermişti.