İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’dan ŞAŞIRTAN GAZZE PLANI

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, temel hedefi İsrail’in Gazze Şeridi’nden tümüyle ayrılmak olan bir çekilme planı sundu

Dünya
21 Temmuz 2010 Çarşamba

Plan çerçevesinde İsrail, Gazze Şeridi’nden kaynaklanan bazı güvenlik endişelerinin AB ülkelerince giderilmesi şartıyla Gazze’nin etrafındaki ablukayı tümüyle kaldıracak ve Gazze Şeridi’yle İsrail arasındaki geçişleri tümden mühürleyecek. Bu sayede İsrail’in Gazze’deki işgali tümden sonuçlandırdığının uluslararası platformlarda kabullenileceğini söyleyen Lieberman’ın planına göre İsrail, Yunanistan veya Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin limanlarında gerekli denetimden geçmiş gemiler Gazze’ye yük boşaltabilecek. Gazze’den dünyaya ihracatta yine bu yolla yapılabilecek.

İsrail, şeridin AB tarafından konuşlandırılacak bir askeri güç tarafından kontrol edilmesi ve silah üretimi ve kaçakçılığının önüne geçilmesi şartıyla başta AB olmak üzere uluslararası kamuoyunun Gazze’nin yeniden yapılandırılmasına da karşı çıkmayacak. Plan,  İsrail’e AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve diğer altı ülke dışişleri bakanlarına sunuldu.

Plan hayata geçirilmeden önce gereken desteğin alınmasını sağlamak amacıyla ABD’ye, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’a ve uluslararası sahada önemli Filistinlilere sunulması ve görüşlerinin alınmasının önerildiği de kaydedildi. Planın hayata geçmesi durumunda Lieberman, Hamas Başbakanı Haniye’nin Avrupa ülkeleriyle bire bir görüşmesine olanak sağlamış ilk İsrail Dışişleri Bakanı olacak.

Beş yıl önce eski Başbakan Ariel Şaron döneminde İsrail Gazze’den tek taraflı çekilmiş, Lieberman da, “Gazze’den ayrılmamız, İsrail’in üzerindeki baskı ve talepleri sona erdirmedi. Gazze konusundaki eleştiriler dinmek bilmedi” demişti.

Plan bir taraftan Gazze Şeridi’ni İsrail’den bağımsız bir varlığa dönüştürürken Hamas yönetiminin de AB ve dünya tarafından muhatap alınmasına fırsat tanıyor.   Hamas ise plana karşı çıktığını açıkladı. İsrail beş yıl önce de zamanın başbakanı Ariel Şaron’un kararıyla Gazze Şeridi’ndeki yerleşim birimlerini boşaltmış ve tek taraflı çekilme ilan etmişti. 2007 yılında Hamas silah zoruyla Gazze’de yönetime el koyana dek Mısır sınırı AB güçleri denetiminde açıktı.