Barış çabaları Kahire’de devam ediyor

İsrail ile Filistinliler arasındaki dolaylı görüşmelere arabuluculuk yapan Mısır Devlet Başkanı Mübarek, Pazar günü Netanyahu ve Abbas ile ayrı ayrı görüştü.

Dünya
21 Temmuz 2010 Çarşamba

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek Pazar günü, önce Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, ardından da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından Mısır haber ajansı Mübarek’in “İki devletin oluşturulması için uygun koşulların hazırlanması gerekliliğine değindiğini” kaydederken, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt ise, İsrailliler ile Filistinlileri arasında bir köprü kurulabilmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğini dile getirdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Kahire’ye hareketinden önce düzenlenen kabine toplantısında Mübarek’in liderliği altında Mısır’ın bölgede barış ve istikrarın geliştirilmesinde asıl faktör olduğunu belirterek “Mübarek ile Filistinliler ve İsrailliler arasında doğrudan görüşmeler geçişi hızlandırmanın yollarını konuşmayı amaçladığını” belirtti.

Mahmud Abbas, kurulacak bir Filistin devleti için İsrail’in 1967 sınırlarına dönmeyi kabul etmeden İsrail ile doğrudan bir görüşme masasına oturmayı reddederken, Netanyahu görüşmelerin böyle bir ön şarta bağlanmasını doğru bulmuyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt ise “İsrail, Filistinlilerin kendilerine duyduğu güveni sağlamlaştıracak stratejik bir hareket yapmalıdır,” derken doğrudan görüşmeler için bazı gelişmeler için adımların atılmış ve atmosferin olgunlaşmış olması gerektiğini vurguladı.