İstanbul'da 4.Uluslararası İCOJİL Konferansı

Toplum
21 Temmuz 2010 Çarşamba

500. Yıl Vakfı, Hollanda Araştırma Enstitüsü, Utrecht Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen 4. Uluslararası İCOJİL (İnternational Conference on Jewish Italian Literature) Konferansı 23-27 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşti.

“Yahudi göçü: Diasporanın sesi” başlığı altında ABD, Avustralya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, İngiltere, Kanada ve Türkiye’den 45 katılımcı tebliğ sundu.

Etkinliğe Ankara’dan İlhan Karasubaşı, Nevin Özkan ve Nuran Savaşkan Akdoğan ile İstanbul’dan Naim Güleryüz, Yakup Almelek, Beki Bahar ve Lizi Behmoaras konuşmacı olarak katıldılar. 23 Haziran Çarşamba günü gerçekleşen açılış konuşmalarının ardından ilk sözü alan 500. Yıl Vakfı Başkanı Naim Güleryüz “Türk Toplumunda Yahudi Yaşamından Kesitler: Dün, Bugün ve Yarın” başlıklı bir sunum yaptı.

Aynı günün akşamı Los Paşaros Sefaradis Müzik Topluluğu İtalyan Kültür Merkezi’nde bir konser verdiler. Ertesi gün Lizi Behmoaras, Yakup Almelek ve Beki L. Bahar birer konuşma gerçekleştirdiler.

27 Haziran Pazar sabahı 500. Yıl Vakfı tarafından düzenlenen Naim Güleryüz yönetimindeki Galata Turu’nda, Tünel’den başlayarak Büyük Hendek Caddesi, İtalyan Sinagogu, Galata Kulesi, Aşkenaz Sinagogu, Schneidertempel Sanat Merkezi, Kamondo Evi, Kamondo Merdivenleri ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi gezilerek ayrıntılı bilgi verildi.