‘Kriz kâhini’ olarak anılan Nobel Ödüllü ekonomist Nouriel Roubini yeni öngörülerde bulundu
New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, Çin’in krizle mücadele tedbirlerini geri çekmek konusunda hızlı davranmamasının, yılın ikinci yarısında durgunlukta yeni bir dibe yol açabileceğini belirtti. CNBC kanalına konuk olan Roubini, ABD ekonomisinde ise büyümenin nereden geleceğini bilemediğini kaydetti.
Çin’in yeterince hızlı ve agresif davranmamasının endişe verici olduğunu kaydeden Roubini bu gelişmelerin devam etmesi durumunda Çin’in krizle mücadele tedbirlerinin büyük kısmını yılın 2. yarısında geri çekebileceğini belirtti. 2010 yılının ikinci yarısının ABD, Avrupa ve Japonya’da geçici faktörlerin son bulduğu ve ekonomik büyümenin yavaşladığı bir dönem olacağına dikkat çekti. Dolayısıyla, Çin’in para politikasını sıkılaştırması bu yavaşlamayla aynı zamana denk gelirse, küresel ekonomi için durgunlukta ikinci dip riski doğabileceğini savundu. Roubini, ABD’ye bakıldığı ise, büyüme nereden gelecek kestirmenin zor olduğunu sözlerine ekledi. Kapasite kullanımı yüzde 70, harcama gelir seviyesinin altında kalacak, çünkü tasarrufun artması gerektiğini dile getirdi.
ABD’Yİ TREN KAZASI MI BEKLİYOR?
Roubini, ABD ekonomisinin riskli bir mali dönem geçirebileceğini ve Yunanistan’a dönüşebileceği uyarısında bulundu.
Ünlü ekonomist, “ABD sonsuza kadar bu borçlanma politikasında ısrar edemez. Halen, doların rezerv para olması ABD için bir koruma, bir destek. Ancak krizle mücadele tedbirlerinin abartılması, bütçe açıklarını şişirir ve enflasyonu kontrol dışına iter. ABD, o zaman Yunanistan’a benzeme olasılığıyla karşı karşıya kalır. Ama henüz bu noktada değiliz.”
ENDİŞELİYİM, YENİ BALON OLUŞUYOR
Roubini, yeni bir varlık balonunun oluşmasından endişe ettiğini, bu nedenle de finansal düzenleme reformunun yapılması gerektiğini belirtti.
Ünlü ekonomist “Bankaları vergilendirmemiz gerekecek. Finansal düzenleme reformunu yapmamız gerekecek. Bunları bir an önce yapmalıyız. Çünkü ben yeni bir varlık balonunun oluşmaya başladığından endişe ediyorum. Yatırım bankaları şu an kendi paralarıyla piyasalarda pozisyon alarak para kazanıyor. Bu tehlikeli bir hale geliyor. Bu durumla ilgili sıkı önlem almak gerekiyor.