-

Nijer'den Filipinler'e, Portekiz'den Mısır'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
24 Şubat 2010 Çarşamba

Afrika

• NİJER: Ülkede Binbaşı Adamou Harouna tarafından darbe düzenlendi ve Devlet Başkanı Mamadu Tandja tutuklandı. Darbenin ardından anayasanın askıya alındığı ve buna bağlı tüm kurumların feshedildiği açıklandı.

• SOMALİ: Son şiddet olayları yüzünden evlerini terketmek ve mülteci kamplarına yerleşmek zorunda kalan beş bin kadar aile gıda ve içme suyundan yoksun yaşıyor. Somali’ye yapılan yardımlar hükümeti devirmek için mücadele eden aşırı İslamcı grupların eline geçmemesi için yardım kuruluşlarına yerine getirmeleri olanaksız koşullar konuluyor.

Amerika

• ABD: Başkan Barack Obama Robert Ford’u resmen Şam Büyükelçiliği’ne aday gösterdi. Washington, Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri’nin suikaste kurban gitmesinden Suriye’yi sorumlu tutmuş ve 2005 yılında Şam Büyükelçisi’ni geri çağırmıştı.

• ARJANTİN: İngiltere kökenli bir petrol şirketi, 60 milyar varil civarında petrol potansiyeli olduğu tahmin edilen Falkland Adası açıklarında sondaj faaliyetine başlıyor. Karar adanın kıta sahanlığı üzerinde egemenliğe sahip olan Arjantin ve Latin Amerika ülkeleri tarafından tepkiyle karşılandı.

Asya

• AFGANİSTAN: Amerikan, İngiliz ve Afgan güçlerinin ortak yürüttüğü ‘Müşterek Operasyon’ sürerken Nargarhar’daki intihar saldırısında on beş kişi öldü. Taliban, Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin yaptığı barış çağrısını reddetti. 

• FİLİPİNLER: El Kaide bağlantılı İslamcı grup Ebu Seyyaf’ın kampına düzenlenen operasyonda altı militan öldürüldü.

• AZERBAYCAN: İran, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediği bu nedenle Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a geri verilmesi için uluslararası düzeyde çaba sarf edeceğini açıkladı.

Avrupa

• PORTEKİZ: Aşırı yağışların yol açtığı sel ve toprak kaymaları nedeniyle 40 kişinin hayatını kaybettiği tatil beldesi Madeira Adası’nda kurtarma çalışmaları sürüyor.

• HOLLANDA: Hükümet, askerlerinin planlandığı gibi ağustosta Afganistan’dan geri döneceklerini açıkladı. NATO’nun uzatma talebinin yarattığı tartışma koalisyonun çökmesine neden olmuştu. Başbakan Jan Peter Balkenende, koalisyonun ikinci büyük partisinin, hükümetten ayrılmaya karar verdiğini, partisinin Hıristiyan Birlik’le yoluna devam edeceğini açıkladı.

• İTALYA: Otomobil üreticisi Fiat, talepteki düşüş yüzünden İtalya’daki tüm fabrikalarını iki haftalığına kapattı. Lufthansa Alman hava yolu şirketi ise dört bin pilotun ücret artışı ve iş güvenliği talebiyle dört günlük greve gitmesi ile üç bin uçuşunu iptal etti.

Ortadoğu

• MISIR: Yüzlerce kişi devlet başkanlığı seçimlerinde muhalefetin en güçlü adayı olabileceği düşünülen BM Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed el Baradey’in 27 yıl sonra ülkesine dönüşünü “El Baradey Mısır Cumhurbaşkanı” sloganları ile kutladı.

Haftanın dikkat çekeni:

“Hiçbir şey yapmamak felaketi getirecek.”

Nicholas SARKOZY

Paris’te FÖY Lideri Mahmud Abbas ile biraraya gelen Fransa Cumhurbaşkanı, Ortadoğu barış görüşmelerinin acilen yeniden başlaması gerektiğinin altını çizdi.

Haftanın gözden düşeni:

“Hayatımda kimseye tek fiske vurmadım. Tabii ki zaman zaman öfkeleniyorsunuz. Çoğu zaman da kendinize. Ama ben çok kararlı biriyim. Ülkenin de işleri ileri götürecek birine ihtiyacı var”

Gordon BROWN

İngiltere Başbakanı’nın personeline ‘kötü muamele’ yaptığı iddia ediliyor. Muhalefet liderleri soruşturma başlatılmasını talep ettiler.