Suriye’de 2007’de bombalanan tesis nükleer reaktör olabilir

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Suriye’de yaptığı incelemelerde yapay uranyum kalıntılarına rastladı. İnceleme sonucu 2007’de Suriye’de bombalanan tesisin gizli bir nükleer tesis olabileceği ortaya çıktı

Dünya
24 Şubat 2010 Çarşamba

Suriye’nin Dair Alzur bölgesinde 2007’de İsrail uçakları tarafından bombalandığı öne sürülen tesisin gizli bir nükleer reaktör olabileceği ortaya çıktı.

Tesisin bulunduğu bölgede araştırma yapan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, doğal olmayan uranyum parçacıklarına rastladığını bildirdi.  UAEK Başkanı Yukiya Amano sunduğu raporda, bulunan parçacıkların bombalanan bölgede olası bir nükleer çalışmaya işaret ettiğini ve tesis hakkında şüphe oluşturduğunu belirtti.

Bazı ABD’li istihbarat yetkilileri de söz konusu tesiste Suriyelilerin (Kuzey Korelilerin de desteği ile) nükleer silah yapımında kullanılan Plütonyum elde etmeye çalıştığını iddia etti.

Suriye ise yörede bulunan uranyum kalıntılarının İsrail uçaklarının attığı bombalardan kaynaklandığını iddia etti.

Öte yandan Suriyeliler 2008 Haziran’ından beri inceleme yapmak için bölgeye gelen UAEK ekiplerinin Dair Alzur’da ve diğer üç askeri bölgede inceleme ve teftiş yapılmasına izin vermedi.