Ester’in ruloları 21,400 $’a satışta

17. yüzyıl İspanya’sında yazılmış olan Ester ruloları, internetten satışa konuldu. Yüzyıllardır nesilden nesle geçen eşsiz parçanın koleksiyonerler tarafından satın alınması veya bir kişi tarafından alınıp müzeye bağışlanması bekleniyor

Dünya
24 Şubat 2010 Çarşamba

Purim’i güzelce kutlamak için ne kadar para öderdiniz? Eğer cevabınız ‘çok’ ise 80,000 şekele internette ($21,400) satışta olan Ester’in rulolarıyla ilgilenebilirsiniz.

Fas’ın seçkin ailelerinden olan Toledano’ların torunu, 60 yaşındaki Hayfalı Didi Bentov, parşömene yazılı tomarı çocukken büyükbabasından hediye olarak almış. Fas’ta saygı duyulan bir haham olan Bentov’un büyükbabası Yedidya Toledano yaşadığı şehrin sinagogunun başındaymış.

Din dünyasında iyi tanınan Toledano ailesi 1492’de İspanya’dan kovulduktan sonra Yunanistan’a taşınmışlar ve daha sonra da Fas’a geçerek buradaki Yahudi cemaati için önemli bir rol oynamışlar.

Parşömen ailede yüzyıllarca nesilden nesle geçirilmiş ve sahipleriyle birlikte ülke ülke gezmiş. Bentov, “Parşömen rulolar, seyahatine İspanya’da bizimle başladı ve oradan Selanik’e yolunu buldu, daha sonra Fas’a ve şimdi İsrail’e ulaştı. Her şeyin bir zamanı olduğuna inanıyorum ve bu nedenle onu artık satmaya karar verdim,” dedi.

Bentov, “Profesyonellerle görüşerek değerini ölçtüm ve bu kadar eşsiz bir parça için istediğim fiyat bence çok iyi bir fiyat,” şeklinde konuştu.

Ester ruloları İsrailli seri ilanlar internet sitesi winwin.co.il’de 80,000 şekele satışa sunuldu. Eşsiz parçanın ‘Judaica’ koleksiyonerleri tarafından satın alınması bekleniyor, ancak tek bir şahıs tarafından satın alınıp müzeye bağışlanması ihtimali de var.