EHUD OLMERT “Suriye ile barış mümkündür ve Ortadoğu’nun kaderini değiştirebilir

Dünya
24 Şubat 2010 Çarşamba

İsrail eski Başbakanı Olmert, Başbakan Netanyahu’yu Türkiye ile gerginleşen ilişkiler ve Suriye ile konuşmaların başlatılmaması konularında eleştirdi. Olmert “Barış hemen olmalı” dedi

Tel Aviv Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir konferansa katılan İsrail eski Başbakanı Ehud Olmert, şimdiki Başbakan Benyamin Netenyahu’yu Türkiye, Suriye ve Filistin ile ilişkiler ve hükümetin tutumu nedeniyle eleştirdi.

İsrail’in Suriye ile olabilecek barış görüşmelerinde Türkiye’nin arabulucu rolünü kabul etmemenin hata olduğunu düşünen Olmert, “Suriye ile barış Ortadoğu’nun kaderini değiştirebilir. Türkiye Başbakanı Erdoğan’a kızgın olmanın çok kolay olduğunu anlayabiliyorum fakat o iyi bir arabulucu” dedi. Olmert sözlerine şunları da ekledi, “Daha önce dünyada görüşlerini beğenmediğimiz liderler oldu fakat biz,  olayların alevlenmemesi için sakin davrandık. Ben Ürdün Kralı ile her hafta telefonda görüştüm, Rusya ile ilişkilerin devamını sağlamaya çalıştım”.

Olmert’in en önemli açıklamalarından biri Ortadoğu’da barışın hayal olmadığı idi. Eski Başbakan ayrıca Netanyahu’yu yerleşimler konusu ile ilgili de eleştirdi; “Hiçbir zaman yerleşimlerin inşasının duracağının sözünü vermedim. Eğer bu sözü verseydim ciddi bir pazarlığa oturamazdım. Ayrıca 2. Lübnan Savaşı en orantılı ve en düzgün karşılık verdiğimiz savaştır”.