AB: “2011’de Filistin Devleti’ni tanıyabiliriz”

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını elinde tutan İspanya’nın desteğini alan Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, Filistin Devleti’nin tanınmasına yönelik bir girişimi AB’nin gündemine aldı

Dünya
24 Şubat 2010 Çarşamba

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Moratinos, İsrail ve Filistin Özerk Yönetimi arasında kalıcı bir barışa yönelik pazarlıkların tamamlanmasını bile beklemeden 18 ay içerisinde Filistin Devleti’ni AB’nin tanımasını sağlayacak bir girişim planlıyor.

Avrupalı bir diplomatın verdiği ve İsrailli bir yetkilinin onayladığı bilgiye göre, İsrail birkaç hafta önce bu girişim ile ilgili olarak bilgilendirildi. Ancak İsrail kalıcı bir barış sürecini sağlayacak sınır görüşmeleri tamamlanmadan süreci mayınlayacak böyle bir girişime karşı itirazını belirtti.

İsrailli kaynaklardan gelen bilgiye göre iki bakan Avrupa basınında yer alacak bir makale üzerinde çalışıyor. Makalenin ana fikri, ikili görüşmelerin tamamlanmasından önce AB’nin Filistin Devleti’ni tanıdığını açıklaması olacak. FÖY Başkanı Mahmud Abbas’ın ise AB’nin açıklamasını takiben görüşmelerin tamamlandığını açıklaması bekleniyor.

Bu yaklaşım, temellerini Filistin Başbakanı Salam Fayad’ın gerekli altyapıların, ekonomik reformların ve Batı Şeria’da asayişi sağlayacak Filistin Güvenlik Kuvvetleri’nin eğitimin tamamlanması için öngördüğü iki yıllık süreçten alıyor.

Fransız-İspanyol ortaklığının AB tarafından tanınma sözü verdiği planı Fayad altı ay kadar önce tamamladı. İsrail bu girişime ‘dayatılmış bir sonuç çözüm getirmez’ mesajı ile itiraz etmişti. İsrailli bir yetkili “Eğer tanınma garantisi alırlarsa Filistin tarafının görüşmelere devam etmek için bir sebebi kalmayacaktır” açıklamasını yaptı. 

Kouchner, Fransız basınına yaptığı açıklamada ülkesinin Filistin polisini eğittiğini, Batı Şeria’da ticari ve ekonomik hayatın her geçen gün yeşerdiğini ve Filistin Devleti’nin tanınması için sınırlar konusunda anlaşma sağlanacak görüşmelerin bitmesini beklemeye gerek olmadığını ifade etmişti. 

Yine Kouchner’a göre 2011 ortalarına kadar İsrail’in Batı Şeria’daki varlığını sona erdirecek politik bir ilerleme olmaz ise gelişmiş bir Filistin altyapısı ve kurumları İsrail’in çekilmesine yol açacak baskıyı kuracak.