Küçük atlar büyük başarılar

- Yaşam
24 Şubat 2010 Çarşamba

Birçoğumuz biliyoruz çocukların en çok sevdiği hayvanlardan birkaçının köpek, kedi ve at olduğunu... Atlar diğer evcil hayvanlara nazaran bizden uzakta; kulüplerde ya da özel çiftliklerde ahırlarda yaşasalar da 7’den 70’e kendilerine bizleri âşık etmeyi başarmışlardır. Üç yaşından başlayan küçük biniciler 14-16 yaş aralığına kadar bu küçük atlar ile müsabakalara katılabilme şansları var.

İlk midilliler, zamanla yapıları küçülmüş orijinal vahşi atlardan türediler. Bu küçük ve sevimli hayvanlar günümüzde çeşitli amaçlarda kullanılır. Midilliler tarihte ilk olarak binicilik ve yük taşımacılığında, çocuk biniciliğinde, eğlence yarışçılığı gibi birçok alanda hayatımızda yerlerini aldı. Midilliler zeki ve dost canlısıdır; ancak normal atlara göre daha inatçı yapıları ile tanınırlar. Uygun ve gerekli eğitimi almış midilliler at binmeyi yeni öğrenen küçük çocuklar için ideal hayvanlardır.

GÖRME ENGELLİLER MİNYATÜR ATLAR İLE

Görme engelli insanlar genellikle ve çoğunlukla rehber köpekleri ile doğru yolu bulsalar da minyatür atlar ile de hayatlarına devam edebiliyorlar. 45 kilogramdan daha hafif olan minyatür atlar büyük bir köpekle hemen hemen aynı boyda ama daha bodur oluyorlar. Minyatür atların hem ömürleri köpeklerden daha uzun oluyor hem de 30 yıldan uzun yaşayıp çalışabiliyorlar. Rehber köpekler ise genelde 12 yaşındayken emekliye ayrılıyor. Ancak madalyonun bir diğer yüzü de var… Rehber atlar meslektaşları köpeklere oranla daha fazla bakım istiyor. Bu bakımdan maliyetleri de daha yüksek. Rehber midilliler en az altı aylık bir eğitimle bu işe uygun hale gelebiliyorlar.

Belirlenen resmi açıklamalara göre bir midilli; 158 cm’den daha küçük olan at ırkıdır. Atlar bu yükseklikten daha uzun ölçülere sahiptirler. Midilli terimi ölçülerine ve cinslerine rağmen her küçük at için kullanılabilinir. Midilliler iyi terbiye edildiklerinde birçok etkinliklerde uluslararası arenada rekabet edebilirler. Midilliler tam ölçülü atlarla bile rekabet halinde olabilirler. Bir atın ölçüsü onun doğal atletik yetenekleri arasında doğrudan bir ilişki yoktur.

Çocuklar midilliler ile binicilik sporunu yaparken eğleniyor, eğlenirken birçok eğitici oyun oynamanın tadına varıyorlar. Bir canlı ile yapılan bu sporun çocuklardaki en büyük etkisi, kendinden büyük olan bu canlıya hükmetmeyi öğrenme duygusu ve tımar etmek, ona sorumluluk duygusunu daha çok erken yaşlarda öğretiyor.

Midilli grupları:

• Küçük midilliler: 130cm ve altı

• Orta Boylu Midilliler:130-140 cm

• Büyük Midilliler: 140-147cm

Avrupa ve Amerika ülkelerinde yetiştirilen midilli ırkları:

 Pottok (Fransa), Connemara (İrlanda), Dartmoor (İskoçya), Fjord (Norveç), Haflinger (Avusturya), Highland (İskoçya), Shetland (İskoçya), Welsh (İzlanda)

Dünyanın en küçük midillisi: Avustralya’nın Victoria kentinde yaşayan 12 yaşındaki Sam Leith’in midillisini görenler oyuncak sanıyor. Oysa boyu yaklaşık 40 santimetre olan bu midilli gerçek. Henüz bir aylık olan yavru bu haliyle büyüdüğü at çiftliğinin en popüler üyesi. Çiftliğin sahibi Lee Leith, atın dünyanın en küçük doğan midillisine sahip olduğunu açıklarken Guiness Rekorlar Kitabı’na girmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

Çocuklarınızı midilliler ile tanıştırmak için; S Uluslararası Binicilik Merkezi (İstinye), İstanbul Atlı Spor Kulübü (Maslak), Sipahi Ocağı (Maslak), Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri (Maslak)