Önemli olan cebinizdeki paranın çokluğu değil yüreğinizin büyüklüğüdür...

Toplum
24 Şubat 2010 Çarşamba

Son dört yıldır 2006 yılında ülkemizde hayırsever karı/koca Fortüne ve İzak Pinhasların yapmış oldukları yardımlardan Şalom Gazetemizde söz etmişizdir.

Geçtiğimiz ayın son günleri oğlumun okul tatilinden faydalanıp birkaç gün ailece İsrail’e gitme olanağını buldum. Bu vesileyle son yıllarda İstanbul’a geldiklerinde her zaman beraber olma olanağını bulduğun Fortüne ve İzak Pinhas’ı Petah Tikva’daki evlerinde eşimle birlikte ziyaret etme şansını buldum.

İlerleyen yaşlarına rağmen dinamizmlerinden herhangi birşey yitirmeyen Pinhas çifti halen ticari faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyorlar. Güven sağladıkları çalışanlarıyla bir aile ortamında çalışan Pinhaslar büro işlerini de evlerinden yönetiyorlar.

Yarım asrı aşkın süredir fiilen sürdürdükleri ticari faaliyetlerinden elde ettikleri gelirin bir bölümünü de yıllardan beri hayır işlerine harcıyorlar. Bundan da hem İzak Bey, hem Fortüne Hanım gurur duyuyorlar.

Birçok kişi 8-10.000 dolar verip de almış oldukları bir tabloyu salonlarına asıp eve gelen dostlarına göstermekten ve bu sanat eserinden aldıkları zevki paylaşmaktan nasıl haz duyuyorlar ise Pinhaslar da duvarlarına yaptıkları bağışlar karşılığında kendilerine sunulan plaketlerle donatılmış evlerini ziyaret edenlere bazılarının hikâyesini anlatarak aynı duyguyu paylaşıyorlar.

Pihnaslar, özellikle İzak Bey’in en büyük hayali olan doğum yeri Çorlu’da üç milyon TL bağışlayarak kendi adlarına yaptırmakta olduğu ilköğretim okulu gazetelerde de yer aldığında birçok kişi, cemaat kurumları bu denli zor şartlar altında çalışırken ve desteğe ihtiyaçları varken Fortüne ve İzak Pinhas Vakfı’nın yaptığı bu olağanüstü bağıştan dolayı kendilerini tenkit etmeye kalktılar. Bunda da haklı değillerdi. Çünkü onlar Pinhasların evini ziyaret etmemişlerdi. Yıllarca Yeşivalara yaptığı mali yardımları, Petah Tikva kentinde yapmış olduğu sayısız yardımlardan dolayı İzak Bey Petah Tikva Belediyesi tarafından “Şehrin Fahri Hemşerisi” ödülünü alan az sayıdaki Petah Tikva’lıdan biri olduğunu ancak bilmiyorlardı ve evlerini gezince tanık olabilirlerdi. Her birinin ödülü duvarlarında asılıydı.

Türkiye’de oluşturdukları vakıf 2006’daki kuruluşundan itibaren her yıl Ulus Özel Musevi Okulları’nda okuyan çok sayıdaki ilköğretim ve lise öğrencisiyle; Anadolu yakasında faaliyet gösteren Minix Anaokulundaki bir avuç öğrenciye her yıl burs sağlamaktadır. Pinhas Vakfı bu yardımların yanısıra eğitime vermiş oldukları önemin bir göstergesi olarak her yıl 5-6 üniversite öğrencisinin özel üniversitelerdeki yıllık eğitim ücretlerini karşılamaktadır. Dönem dönem cemaatimiz hayır kurumlarının yetişemediği birtakım ihtiyaçlının da bazı talepleri yine Fortüne ve İzak Pinhas Vakfı tarafından karşılanmaktadır.

Vakıf kurulmadan önce de yılda birkaç kez ülkemizi ziyaret eden Pinhaslar Balat Or-Ahayim Hastanesi’ne ve birçok hayır kurumlarına da her zaman yardımcı olmuşlardır.

Doğmuş oldukları ülkeye bağlılıklarını sürdüren Pinhasların yıllardan beri yapmakta oldukları bu hayırseverlikler, hem kendilerini daha mutlu kılmakta hem de enerjilerini kaybetmeden işlerini yerine getirmelerine vesile olmaktadır.

Temennim, aynı olanaklara sahip toplum mensuplarımızın Fortüne ve İzak Pinhas çiftini örnek alarak başta ihtiyacı olan gençlerimizin eğitimlerine katkıda bulunmaları ve çevrelerine bakarak toplumumuza sayısız hizmette bulunan hayır kurumlarımıza ellerini uzatmalarıdır.

Silvyo OVADYA